Expert bekräftar underligheter i direktsändning från rymden del 3
En expert från Nasa betvivlar äktheten i den kinesiska rymdpromenaden (Foto: AFP).


Kinas statsstyrda TV-kanal CCTV direktsände uppskjutningen av rymdfarkosten Shenzhou VII i slutet av september. Sändningen innehåller dock många oförklarliga fenomen som väckt misstankar om att det hela var en bluff.

I den sista delen av intervjun ger Qu Zheng, rymdexpert vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory, sin syn på vad som ligger bakom de egendomliga fenomenen med ”bubblor i rymden”, samt avsaknaden av de bakgrundsljud som normalt finns närvarande i rymdkommunikation.

Epoch Times: Bubblorna i videon var en av de första tvivelaktigheterna som bloggarna tog upp. Senare kom olika förklaringar, inklusive damm i atmosfären och tryck i omloppsmodulen. Vad tycker du om det?

Qu Zheng: Alla vet att det inte finns några bubblor i rymden. Många människor har iakttagit små föremål som ser ut som bubblor som far runt i övre bildkant på den direktsända filmen. Det förklarades senare att de var fragment eller spillror som drev runt i luftströmmarna i kabinen. Skytteln är bara drygt två meter bred och knappt tre meter lång, mindre än halva storleken på ett normalstort sovrum.

För en så liten kabin ska det inre trycket vara utjämnat med trycket från utsidan inom en sekund efter det att dörren har öppnats, så att tryckskillnaden är noll. Varifrån kom luftströmmarna när Zhai Zhigang gick ut? Vi vet att föremål flyger utan motstånd i vakuum och viktlöshet men de måste ha en utgångshastighet. I videon ser vi dock små föremål som då och då flyger upp med hög hastighet. Till exempel, vid [tidsangivelsen i videon] 0 minuter 3 sekunder flög små föremål från kabindörren till skärmens övre högra hörn. Vid 5 minuter och 49 sekunder uppstår de från astronautens hjälm på skärmens högersida; vid 6 minuter och 42 sekunder flög de upp från kapseln: vid 7 minuter och 17 sekunder lossade de från skärmens övre vänstra sida och flög diagonalt uppåt.

Jiuquan Satelite Lauching Center förklarade att bubblorna troligtvis var ”damm i atmosfären” eller smått skräp från rymdfarkosten. Jag förstår inte vad detta ”damm i atmosfären” är för något. Även om så var fallet känns det som det förekommer för ofta med tanke på hur få såpass stora partiklar det finns. Hur kommer det sig att vi inte ser sådana mängder damm i ryska och amerikanska videor?

Dessutom borde dammets hastighet i förhållande till rymdfarkosten vara slumpartad. Varför flög alla de små föremålen i videoinspelningen till övre bildkant? Om de hade varit fragment från rymdfarkosten eller rymddräkter borde de hålla en konstant hastighet. Vad gör att de ökar hasigheten?

Jag skulle vilja uppmärksamma de små föremålens flygande från Zhais mun vid 5 minuter och 40 sekunder. Bilden är mycket skarp och den visar bubblorna tydligt. För det första är föremålen mycket små när de uppstår och de ökar långsamt farten uppåt. Detta stämmer med kännetecknen på bubblors beteende i vätska. För det andra växer de medan de rör sig. Detta stämmer också överens med regeln om att bubblor expanderar när trycket minskar.

Kosmiskt damm eller fragment från kabinen kan inte existera i flytande form och definitivt inte expandera utan någon yttre påverkan. För det tredje, var de små föremålen mycket ljusa i förhållande till bakgrunden. Detta överensstämmer med den totala reflektionsegenskapen hos luftbubblor i vatten.

Från dessa tre punkter kan vi dra slutsatsen att inspelningen utanför farkosten är gjord under vattnet. En människas rörelser i vattnet kan orsaka en underström som kan förklara varför små föremål flyger upp diagonalt. Folk kanske frågar varför vi inte kunde se astronautens utandningsbubblor, som dykare under vattnet har. Om du tittar noggrannt på videon ser du en ledning som ansluter rymddräkten till farkosten. En rörledning kan finnas inuti den, vilket i så fall döljer utandningsluft om videon är inspelad under vatten.

Naturligtvis säger en del personer att man tydligt ser astronauterna svävande i tyngdlöshet i kabinen och hur en instruktionsbok driver iväg när den släpps, vilket bör tyda på att de var i en miljö med nollgravitation i yttre rymden.

Låt oss studera videoinspelningen där astronauterna är inne i kabinen. Det är möjligt att den var direktsänd. Men varför lämnade inte astronauterna kabinen medan de var i rymden? De kan exempelvis ha haft allvarliga tekniska problem. Men det är mer sannolikt att rymdfarkosten sköts upp tom och inspelningen av interiören inte var direktsänd. Oavsett omständigheterna kan videoinspelningen av rymdpromenaden inte ha varit en direktsändning.

Jag vill poängtera att man kan åstadkomma nollgravitation på andra platser än yttre rymden. På marken kan en miljö med kortvarig tyngdlöshet skapas i en flygfarkost.

När en flygfarkost flyger i en parabolisk kurva kan luftmotståndet på vägen ner jämnas ut av kraften från motorns hastighet efter det att den börjar dyka från den högsta punkten. Detta kan skapa en miljö med mikrogravitation under 15 – 40 sekunder.

Exempel på mindre amerikanska farkoster med nollgravitation är T-33 och modifierade F-104. De stora farkosterna är KC-135 och PC-9, samt ombyggda ryska Doyle-76 som kan skapa mikrogravitation i 30 sekunder. Kina kar konverterat FT-5 till ett litet flygplan med nollgravitation.

Se på den här videon som ligger uppe på Sina, en popular kinesisk webbsida. (http://video.sina.com.cn/news/c/v/2008-09-09/124021271.shtml) I videon utförde de kinesiska astronauterna viktlöshetsträning i ett nollgravitationsflygplan.

Epoch Times: Problemet med avsaknaden av ljudstörningar har också nämnts. Har dagens teknik eliminerat dessa störningar?

Qu Zheng: Det är allmänt känt att det inte finns ljud i rymden, eftersom det inte finns luft. En bemannad rymdfarkost är ovanligt bullrig. Ljudnivån på den internationella rymdstationen ISS är ganska hög. Astronauten Bill McArthur och kosmonauten Valery Tokarev hade hörselskador när de återvände i april 2006 från en sexmånaders vistelse på ISS.

Detta är en direktsändning av en astronaut som höll på att installera det japanska rymdlaboratoriet Module-Kibo efter NASA:s Endeavour STS-127 anlände till ISS. Om du lyssnar noggrant på astronauternas samtal finns det mycket bakgrundsljud. Inget bakgrundsljud hördes i rymdkommunikationen på Shenzhou VII mellan astronauterna som återvände till rymdskytteln och Hu Jintao. (http://hd.cctv.com/special/C22204/20080927/107537.shtml)

Epoch Times: Är det för att kinesiska experter har löst problemet med bakgrundsljud i rymdfarkosten?

Qu Zheng: Nej. I en artikel med titeln “Experts Talk: Noise – Astronauts’ Fatal Killer” citerades Yu Xuejun, forskningschefen på Kinas astronautforskningscenter. Han sade ”Det är ett par hundra maskiner igång samtidigt på Shenzhou VI. Astronauterna måste stå ut med oväsendet.” Shenzhou VI håller en ljudnivå på 70 decibel under omloppsbana vilket motsvarar ljudet på en kraftigt trafikerad motorväg.

Sina publicerade en artikel den 6 september 2008 med titeln ”Astronauter på Shenzhou VII utrustade med öronproppar”. Artikeln beskrev hur hanteringen av ljudstörningar och skyddandet av astronauternas säkerhet var en utmaning för rymdforskning runt om i världen. För att skydda mot det här höga ljudet, utrustade Kinas center för astronautträning tre astronauter med speciella öronproppar… Samma öronproppar har använts på Shenzhou V och Shenzhou VI.

Om man kunde isolera ljud bara genom att ta på sig en rymddräkt, hur kunde då dessa tre astronauter föra ett samtal med Hu Jintao utan något bakgrundsljud? De bar inga hjälmar när de återvände till rymdfarkosten och de använde mikrofoner som var anslutna till deras öronproppar. Det måste ha funnits bakgrundljud som videokameran borde plocka upp. Men inget ljud hördes i direktsändningen. Titta på videoinspelningen av rymdkommunikationen på Shenzhou V som jämförelse. (http://video.sina.com.cn/news/c/v/2008-09-09/123021270.shtml.) I den här videon kan ljudet från rymdfarkosten höras ihop med Cao Gangchuans tal så fort dialogkanalen är ansluten.

Epoch Times: Uppskjutningen av Shenzhou VII är ett stort projekt som berör människor från olika områden och även Kinas president Hu Jintao. Om de begår ett misstag tappar kommunistpartiet ansiktet inför hela världen. Hur vågar de göra något sådant här?

Qu Zheng: Ja, en bluff av den här storleken vid ett så här viktigt tillfälle är märkligt. Någon kanske frågar hur man kan bedöma det som en bluff, grundat på min analys. Det är otroligt. Dessutom är blottorna som till exempel luftbubblorna helt enkelt för uppenbara. Kan de som gjort detta verkligen vara så här dumma?

Detta är en fråga du måste ställa till det kinesiska kommunistpartiet. Trots att det framstår som ett skämt har partiet ännu inte erbjudit någon förklaring. Det är ett politiskt problem. Svaret ligger inom den politiska sfären.

Jag har också talat med människor som ställde den här typen av frågor. De förstår att mina resonemang är rimliga men de kan inte acceptera det rent känslomässigt. Jag måste förtydliga att jag inte säger att uppskjutningen eller återvändandet var en bluff. Vad jag ifrågasätter är direktsändningen av astronauternas rymdpromenad.

Dessutom, oavsett hur stor denna händelse var, bör du lämna känslorna därhän om du tror på rationalitet och fakta. Någon mördar en annan; den slutgiltiga fällande domen kan helt vara beroende av några få droppar blod, några hårstrån eller några fingeravtryck. Så länge beviset är bekräftat och spekulationen är inom det rimligas gräns kan man döma en brottsling korrekt.

Dessutom, om en misstänkt har ett kriminell förflutet hjälper den här informationen en domare i sin bedömning. När rymdfarkosten Shenzhou VII fortfarande låg i sin avfyringsramp publicerade Xinhua en artikel som beskrev uppskjutningen i detalj trots att den inte hade inträffat ännu. (Se AP rapport: http://www.iht.com/articles/ap/2008/09/25/asia/AS-China-Space-Oops.php). Den förhastade artikeln beskrev hur spaningsfartyget fångade rymdfarkostens signal elva sekunder i förväg. Senare var de tvungna att be om ursäkt till allmänheten för den falska informationen i deras rapport. Är inte den här falska nyheten en dokumentation av deras bluff?

Originalartikel på kinesiska: http://www.epochtimes.com/gb/8/10/14/n2295708.htm