Experiment med tankekontroll genomförda av amerikanska regeringen?


Den amerikanska regeringen har en underlig och mörk hemlighet som en gång gömdes undan: experiment med tankekontroll som genomfördes av CIA med start i början av 1950.

Projektet kallades MKULTRA, eller MK-ULTRA, och utfördes av CIA:s avdelning för så kallad Scientific Intelligence från början av 1950-talet till slutet av 1960-talet, enligt Princeton University.

Projektet tillämpade en mängd olika metoder för att manipulera hjärnfunktioner med syftet att få individer mer mottagliga för hypnos. Försökspersonerna, amerikanska och kanadensiska medborgare, fick droger som LSD och utsattes för sinnesberövande.

1973 beordrade den dåvarande chefen för CIA att alla dokument kring MKULTRA skulle förstöras. Två år senare kom projektet till allmänhetens kännedom via en utredning som genomfördes av en kommitté under ledning av den tidigare senatorn Frank Church. Kommittén använde vittnesmål under ed samt dokument som klarat sig från att förstöras.

”Ställföreträdande chefen för CIA avslöjade att mer än 30 universitet och institutioner var involverade i ett ’omfattande testande och experimenterande’ program, som innefattade hemliga tester med droger på ovetande medborgare på alla sociala nivåer, högt och lågt, på amerikaner och på utlänningar’”, sade senator Ted Kennedy i senaten 1977 enligt Princeton University. ”Flera av testerna innefattade att man gav LSD till ’ovetande försökspersoner i sociala situationer’. De här aktiviteterna resulterade i åtminstone ett dödsfall, Dr Olsons.”

CIA har insisterat på att MKULTRA-experimenten sedan dess har lagts ned. Emellertid påstod Victor Marchetti, veteran som jobbat 14 år på CIA, i en intervju 1977 att detta bara var en ”cover story”.

Det här har fått många konspirationsteoretiker att tro att regeringens arbete på det här området fortgår, och att ”ovetande” experiment fortfarande äger rum på amerikanska medborgare.

Målet tycks, enligt forskning, vara att dela av människohjärnan så att den ska kunna ta emot instruktioner för att begå handlingar eller påverka beteendet utan att personen är medveten om förändringen.

Sirhan Sirhan, mannen som erkände mordet på Robert F. Kennedy, har sedan länge hävdat att han hjärntvättades till att begå mordet.

”Det är ingen tvekan om att han blev hypnosprogrammerad”, sade advokaten William F. Pepper till ABC News. ”Han gick i fällan. Han blev utnyttjad. Han blev manipulerad.”

Översatt från engelska