Exklusiva rosa diamanter
En ”fancy vivid pink” diamantring av juveleraren Harry Winston. (Foto med tillstånd av Henry Winston)


Rosa är definitivt en populär färg bland kvinnor. Reportern Michell Carlson har utforskat en sida av modet, utöver kläder, där rosa också är eftertraktat – diamanter.

När skådespelerskan Jennifer Lopez förlovade sig med skådespelaren Ben Affleck köpte han en 6.1 karats intensivrosa diamant av Harry Winston för 1,2 million US dollar. Detta mycket omtalade köp förde också denna ädelsten in i rampljuset.

Rosa diamanter är inte lätta att hitta och finns i allmänhet bara hos det fåtal privilegierade som har råd med dessa exklusiviteter. På grund av dess ringa antal finner man dem inte hos alla juvelerare.

Det gäller samma kriterier för de färgade diamanterna som för vita. Värderare tittar på diamantens färg, slipning, klarhet och karatvikt. För vita diamanter är preferensen färglösa eller nästan färglösa. Färgade diamanter som de rosa bedöms däremot vara bättre ju mer färgintensiva de är.

Den största rosa diamanten som klassats ”fancy vivid pink” (ungefär ”utsökt klarrosa”) av det amerikanska ädelstensinstitutet GIA, är Steinmetz rosa diamant. Upptäckt i Afrika har denna 59.6 karats diamant klassats vara IF (fri från inneslutningar). Den har en sällsynt renhetsgrad och tog ungefär 20 månader att slipa av Steinmetzgruppen. En rosa diamant i denna storlek är mycket ovanlig eftersom de normalt hittas i mindre storlekar.

En normalstor rosa diamant såld vid specialauktionen för rosa diamanter, Pink Diamond Tender, som hålls av Argyle Diamonds, världens huvudleverantör av rosa diamanter, är en karat. De rosa diamanterna säljs styckvis på auktion där endast specialinbjudna gäster är välkomna, de går för över 100 000 US dollar per karat. Dock väljs inte alla rosa diamanter ut för anbud utan endast de mest utsökta diamanterna från årets produktion. Bara en karat av en miljon från Argylegruvan väljs ut.

Argyle Diamonds är berömda för sina färgintensiva rosa diamanter. De finns i olika nyanser och kategoriseras; rosa, purpurrosa, brunrosa och champagnerosa. De bedöms också efter färgmättnaden.

GIA har nio kategorier för bedömning av färgade diamanter – faint, very light, light, fancy light, fancy, fancy dark, fancy intense, fancy deep and fancy vivid.

Utgångspriset för en fancy rosa diamant i samma storlek, form och klarhet som en strålande fancy vivid rosa diamant skulle vara lägre. Naturligtvis påverkar andra faktorer så som sekundära undertoner också priset.

Hur som helst är skönheten hos en rosa diamant obestridlig. Folk säger att sällsynthet gör något värdefullt – så är fallet när det gäller rosa diamanter.

Översatt från originalartikel på engelska.