Exklusiv ost och tovat i Bredsjö
Tovad gräddtårta. (Foton: Epoch Times/Jenny Brandt)


I en gemytlig miljö mitt i Bergslagen, mellan Hällefors och Kopparberg, ligger gårdsföretaget ”Bredsjö mjölkfår”. Här tillverkas fårosten ”Bredsjö blå” och gården är väl värd ett besök för finsmakaren.

Osten går numera att hitta på diverse delikatessdiskar i landet. I gårdsbutiken och caféet kan osten avnjutas på hemmagjort Hällebröd eller mjukt tunnbröd. Kanske ett bra alternativ för den som inte har råd att köpa med sig av dyrgripen, som sägs vara Sveriges dyraste ost.

”Bredsjö blå” tillverkas av fårmjölk med Roquefortmögel. Den pastöriseras och lagras från cirka tre månader upp till ett år. Kort lagringstid ger en krämig och mild ost, medan lång lagring ger smakrikare och hårdare ost. Till ett kilo ost går det åt fem liter fårmjölk.

Totalt produceras det varje år på gården fyra ton ost och färskprodukter.

Varje dag på sommaren mjölkas fåren två gånger per dag. För den som är intresserad av att prova på mjölkning sker detta vid tretiden under sommaren.

Två gånger per år klipps fåren och en hel del av ullen skänks till Estland. Den ull man själva tar hand om tillverkas det bland annat konsthantverk av. I butiken kan man till exempel hitta tovad gräddtårta, frukt, ost och ett får i naturlig storlek. Och den som har ögonen med sig kanske får syn på en liten tovad råtta i ett hörn, som fastnat i en musfälla.


Ostkaféet i Bredsjö.

Ostkaféet i Bredsjö.


Fårosten Bredsjö blå på hembakt hällbröd.

Fårosten Bredsjö blå på hembakt hällbröd.