Exklusiv intervju med Richard Gere
Skådespelaren Richard Gere på premiären av sin film The Hunting Party vid Paris Theater I New York den 22 augusti, 2007. (Foto: Peter Kramer/Getty Images)


Richard Gere är en rutinerad skådespelare och har haft huvudrollen i över 40 filmer. Han är också en hängiven människovän. Gere arbetar outtröttligt för att öka medvetenheten om det tibetanska folkets svårigheter under den kinesiska kommunistregimens våldsamma ockupation.

Han är grundare av och ordförande i The Tibet House i New York, har uppvaktat den amerikanska kongressen, EU parlamentet och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter gällande Tibetfrågan, och har även uttalat stöd för Falun Gong och andra förföljda grupper.

Richard Gere har också gjort insamlingar för att finna en bot mot aids. Några av hans mest kända filmer är En officer och en gentleman, Pretty Woman och Chicago, med vilken han vann Golden Globepriset som bästa skådespelare.

Den 7 september har Richard Geres nya film The Hunting Party världspremiär i New York och Los Angeles, Svenskt premiärdatum är inte fastställt men den väntas komma hit i oktober. Nyligen hade Epoch Times i New York tillfälle att sitta ner och prata med honom.

Epoch Times: Vad lockade dig att delta i filmen?

Richard Gere: Det är verkligen ett ovanligt manus om en plats som jag var nyfiken på och som jag tidigare besökt.

Gere berättar att han varit i Makedonien, Kosovo och Albanien, men aldrig tidigare i den självständiga nationen Bosnien och Hercegovina. Han var dock i Bosnien under kriget medan det tillhörde Jugoslavien.

– Jag skulle inte kalla mig för en Bosnienexpert men jag har definitivt fått en förståelse av området och vad som skedde när det forna Jugoslavien föll. Filmen var en intressant blandning av detta – av samhället som föll samman och en i grunden underhållande road-movie. Det var en intressant utmaning för oss att hitta ett sätt att göra båda dessa saker i en film, att sammanföra de båda elementen.

ET: Du arbetade tidigare för FN, i filmen kritiseras FN en hel del. Kommer dina forna kollegor att irritera sig på dig?

RG: Den kritiserar det internationella samfundet i allmänhet, inte människorna som arbetar i FN. Bill Clinton sade att en sak han ångrar var att han inte åkte till Bosnien tidigare. Allt för många människor dog och det kunde ha stoppats tidigare. När han tog tag i saken och visade att ”Jag är den nye sheriffen i stan” dröjde det inte länge innan kriget tog slut. Det visar att det internationella samfundet kan göra saker men att det väljer att inte göra det. Dessutom väljer de väljer ofta fel, som med Irak – det var fel ställe att gå till; det skapade problem där och löste inget. Så jag har inga problem med att påtala bristen på engagemang hos FN, samtidigt vet jag att folk där gör och har gjort utomordentliga saker.

ET: Tycker du att FN har förlorat sin betydelse?

RG: Ja, eftersom USA har gjort det överflödigt. Även om det finns ett beslut agerar USA på egen hand.

ET: Kände du något agg gentemot dig som amerikan i Bosnien?

RG: Nej inget agg. Inte alls. Jag tror folk runt om i världen är på det klara över att George Bush och amerikaner inte är samma sak. Amerikaner är ett mycket vänligt folk. Om du vill samla in pengar gör du det i USA eftersom folk här är generösa.

ET: Du stödjer aktivt tibetanernas sak. Det finns för närvarande en resolution i den amerikanska kongressen om att bojkotta OS i Peking 2008 på grund av den usla människorättssituationen i Kina. Vad anser du om det?

RG: Det är en knepig fråga. Först och främst måste man naturligtvis tala om människorättsbrotten. Oavsett vilken relation vi, Europa eller någon annan har med kineserna måste det vara en del av dialogen. De får aldrig glömmas bort. När jag talar med [den amerikanska] administrationen försäkrar de mig att de tas upp likvärdigt med handel, säkerhet och annat som nämns i samma andetag som brotten mot mänskliga rättigheter och jag väljer att tro dem när de säger mig det.

Nu till kineserna, jag tror verkligen att kineserna har rätt till sin egen storhet, har rätt att erhålla allt som de vill ha, både som land och individer. Jag vill inget som hindrar dem från att uppnå det, men för att uppnå det krävs också ansvar. Ansvarstagande länder är stora länder. Så det är den vägen vi måste uppmuntra dem att ta. Jag har inga problem med olympiaden så länge Tibetfrågan, oliktänkande och fattiga kineser, vilka är över 70 procent av befolkningen, också diskuteras… att fortsätta dialogen, fortsätta ta upp frågan är jätteviktigt.

Om Richard Gere

Richard Gere har just avslutat jobbet med Bob Dylan biografi I’m Not There tillsammans med Christian Bale, Cate Blanchett och Heath Ledger. Därefter blir det Nights in Rodanthe i vilken han återförenas med sin motspelerska Diane Lane från Unfaithful och spelar en läkare som genomgår en omvälvande upplevelse på ett litet motell i norra Carolina. Vid horisonten finns också Haichiko: A Dog’s Story, vilken blir hans första familjefilm och han har sagt att han gärna gör en musikal igen om den rätta skulle dyka upp.

Översatt från engelsk originalartikel.