"Exceptionell laganda" behövs i ny finsk regering
Centerns Annika Saarikko, Juha Sipilä och Juha Rehula på partiets mottagning i Helsingfors i natt efter valet den 19 april. Centern och De gröna tog ledningen tidigt under valkvällen. (Foto: Markku Ulander / AFP/ Getty Images)


Det var val i Finland igår och det blev oppositionspartiet Centern som tog de flesta rösterna, 21 procent. Samlingspartiet hamnade på drygt 18 procent, men räknar man mandaten kom Sannfinländarna tvåa. Sannfinländarna gjorde en sällan skådad valspurt, enligt hbl.fi.

Finlands näste statsminister blir Centerns Juha Sipilä. Centerns vice ordförande Annika Saarikko sade på valvakan att det kan dröja ett par veckor innan Sipilä kan presentera sin regering. Frågan är vem som blir samarbetspartner.

– Det är för tidigt att säga någonting alls om regeringen. Det kommer an på partiernas program och på det interna förtroendet, sade Saarikko.

Det blir tufft för den kommande regeringen som kan behöva att ta till åtstramningar.

– Mitt i segeryran har jag tankarna på det jobb vi har framför oss. Jag vädjar till alla finländare att lägga sina personliga intressen åt sidan för fosterlandets bästa. Vi behöver en exceptionell laganda för att klara av det här, sade Juha Sipilä i sitt segertal enligt hbl.fi

Den sittande statsministern Alexander Stubb, Samlingspartiets ordförande, gratulerade Centern och Sipilä när prognosen över valresultatet kom vid halvtiotiden igår kväll.

– Juha Sipilä kommer att leda regeringsförhandlingarna inom de närmaste veckorna. Jag är ändå nöjd med kampanjen och vi gjorde en spurt, sade Stubb och hans korta ämbetsperiod går mot sitt slut.

– Jag tror man förbereder sig för flera scenarier i förväg. För ett kok stryk, för att det går lite bättre, och för att det blir seger, sade Alexander Stubb, men på frågan om inte detta var ett kok stryk svarar han nej, enligt hbl.fi.