Ex-agents fru utsatt för strålning
STORBRITANNIEN, London: Bilden visar University College Hospital där den italienske akademikern Mario Scaramella testades för ett positivt svar på polonium. Mario Scaramella träffade den avlidne tidigare ryska agenten Litvinenko på Itsu-sushi baren i London. (Foto: AFP/ Andrew Stuart)


Den avlidne ex-agenten Aleksandr Litvinenkos fru har utsatts för strålning från samma radioaktiva ämne som dödade hennes man. Litvinenkos kontaktman Mario Scaramella har också tagits in till sjukhus för kontroller.

– Men det är bara en låg dos och det är inte allvarligt. Hennes liv är inte i fara, säger Litvinenkos bror Maksim.

Enligt den brittiska hälsovårdsmyndigheten Health Protection Agency (HPA) är ”nivåerna inte höga nog för att orsaka någon sjukdom på kort sikt”. Riskerna på lång sikt bedöms som små. HPA uppgav också att inga övriga familjemedlemmar utsatts för polonium 210.

Under fredagen meddelade sjukhuset University College Hospital i London att Litvinenkos kontaktman Mario Scaramella hade tagits in för kontroller över helgen. Doserna av det radioaktiva ämnet i hans kropp var ”mycket lägre än för Litvinenko” och han hade ”inga symptom på strålningsförgiftning”, sade en talesman för sjukhuset.

Brittiska tidningar skrev dock att det rörde sig om avsevärda mängder polonium.

Scaramella träffade Aleksandr Litvinenko på en sushibar i London den 1 november, samma dag som ex-spionen insjuknade. Sushibaren är ett av de ställen där polisen efteråt har hittat spår av den radioaktiva isotop som förgiftat Litvinenko och orsakat dennes död den 23 november.

I Italien har beskedet om att Scaramella fått i sig radioaktiv strålning av samma typ som Litvinenko väckt oro om att smittan ska finnas i landet.

De italienska myndigheterna har givit order om smittkontroll av det hotellrum i Rom där Scaramello träffade en grupp reportrar två dagar före Litvinenkos död.

Medan läkarna som på fredagskvällen beskrev Scaramellas hälsotillstånd som gott och utan symtom på radioaktiv förgiftning säger att de inte gör fler uttalanden under helgen, uttalar sig anonyma källor i tidningarna och spår italienarens nära förestående död.

Daily Mirror citerar icke namngivna poliskällor som säger att läkarna slagit fast att Scaramellas chanser att överleva är praktiskt taget obefintliga.

– De säger att det är ett mirakel om han lever mycket längre. Det ser ut som om vi ska få ett andra mord, säger den anonyme polisen.

Till Daily Mail säger en likaledes hemlig källa att Scaramellas tillstånd är livshotande och The Sun slår fast att han är mycket allvarligt sjuk efter att ha inandats polonium från Litvinenkos förgiftade mat på sushirestaurangen.

Lördagens Daily Telegraph publicerar vad tidningen säger är det pm som Scaramella visade Litvinenko på restaurangen.

I det uppges att ryska spioner och en grupp kallad Värdighet och Ära försöker döda ”Rysslands fiende nummer 1” den landsflyktige oligarken Boris Berezovskij och dennes ”vapenbroder” Litvinenko. De ryska agenterna ska, enligt samma skrivelse, tala om att det blir allt mer nödvändigt att ta till våld mot Mario Scaramella och senator Paolo Guzzanti från Berlusconis parti Forza Italia för deras anti-ryska agerande.

Enligt The Guardian nämner pm:et ett femte utpekat offer i Storbritannien, exilryssen Vladimir Bukovskij.

Samtidigt skriver den ryska tidningen Kommersant, att Aleksandr Litvinenko kan ha blivit utsatt för radioaktivitet två veckor tidigare än man hittills trott.

Den ryske affärsmannen Andrej Lugovoj säger till tidningen att han fruktar att han smittats av Litvinenko när de två träffades i London den 17 oktober, inte vid deras möte den 1 november.

Detta skulle kunna förklara de spår av radioaktivitet som hittats i ett British Airways-plan och som polisen tror lämnades där den 25 oktober. Den dagen reste Lugovoj med planet från Moskva till London.

– Aleksandr Litvinenko, min affärspartner Dmitrij Kovtun och jag var i London den 17 oktober på ett möte på Erinys (ett privat säkerhetsföretags) kontor. Spåren av radioaktivitet kan ha lämnats efter det besöket, säger Lugovoj till tidningen.

Lugovoj säger också att han är förvånad att höra att den brittiska polisen har försökt på tag i honom i tio dagar.

– Jag kontaktade den utredare som har hand om Litvinenkofallet på Scotland Yard. Han sade att polisen inte lyckats hitta mig på tio dagar.

Lugovoj säger att han träffade brittiska ambassadtjänstemän i Moskva den dag Litvinenko dog, den 23 november. Han var där för att säga att han var redo att svara på alla frågor. Men enligt Lugovoj säger Scotland Yard att de inte hört något om detta.