Evakueringszon utvidgas i Japan
Ungdomar åker skateboard utanför ett evakueringscenter som drabbats av elavbrott efter efterskalvet i Shichigahama, Miyagi prefekturen den 8 april 2011. (Foto: Yashuyoshi Chiba/AFP/Getty Images)


Exakt en månad efter att jordbävningen och tsunamin lamslog kärnkraftverket Fukushima Daiichi, utvidgade japanska myndigheter evakueringsområdet på måndagen.

Ett nytt efterskalv som mätte 6,6 på richterskalan drabbade östra Honshu på måndagen. Det är tydligt att krisen är långt ifrån över.

Myndigheterna utvidgade evakueringszonen bortom 20-kilometersradien och inkluderar nu flera större samhällen och tusentals människor är berörda. Detta görs för att förhindra att invånarna på sikt utsätts för ökade strålningsnivåer.

Regeringens talesman Yukio Edano sade att invånarna i det nya området ska evakueras inom en månad. För närvarande måste de bofasta i zonen 20-30 kilometer från anläggningen stanna inomhus.

– Vi har nyligen upptäckt några områden med högt ackumulerat radioaktivt material och höga kumulativa strålningsdoser bland annat på grund av klimatförhållanden.

Inom loppet av nästa år skulle invånarna i det nya evakueringsområdet kunna utsättas för 20 millisieverts strålning, sade Edano.

De städer som omfattas av den nya evakueringszonen är Katsurao, Namie, Iitate och en del av Kawamata och Minamisoma. Enligt Kyodo News Agency sade Iitates borgmästre Norio Kanno:
– Jag beklagar att hela byn måste utrymmas, men det kan inte hjälpas.

Beslutet kom när Tokyo Electric Power Co (TEPCO) beslutat sig för att dumpa cirka 11 500 ton vatten med ”lågnivåstrålning” i havet för att göra plats för vatten med högre strålningsgrad i behållarna.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) sade att det finns omkring 60 000 ton förorenat vatten som måste avlägsnas från turbinbyggnaderna.

Detta vatten kommer dock inte att dumpas i havet eftersom det är för radioaktivt men det kommer att ”överföras till kondensatorer vid varje enhet och till de radioaktiva avfallshanteringsanläggningarna,” sade IAEA.

En månad efter jordbävningen och tsunamin, som dödade 25 000, lever flera hundra tusen människor fortfarande i tillfälliga evakueringsläger.

Måndagens efterskalv slog ut strömmen till omkring 220 000 hushåll och dödade en person, rapporterar The Japan Times.

TEPCO gjorde ett uttalande och sade att ingenjörerna måste stänga ner alla fyra reaktorerna under efterskalvet.

Förra fredagen noterades det största efterskalvet på 7, 1 sedan det första skalvet. Flera människor dog och hundratals skadades. En tsunamivarning utfärdades som sedan återtogs.

Översatt från engelska