Eutelsat ställs inför rätta
NTDTV-supportrar vädjar att EU-parlamentet ska kräva ett återupprättande av NTDTV:s sändningar till Kina den 28 januari 2009. (Foto från NTDTV)


Under tisdagen inleddes rättsprocessen mot det franska satellitföretaget Eutelsat som sedan i juni 2008 stoppat den oberoende kinesiskspråkiga tv-kanalen New Tang Dynasty Televisions (NTDTV:s) sändningar till Kina.

Eutelsat har hävdat att nedsläckningen berodde på tekniska problem men mycket tyder på att de stoppade sändningarna var ett planerat, politiskt motiverat beslut efter påtryckningar från den kinesiska regimen.

I juli 2008 offentliggjorde Reportar Utan Gränser ett inspelat telefonsamtal mellan en av Eutelsats representanter i Peking och en person som utgav sig för att representera det kinesiska propagandaministeriet. ”Konversationen visar att avstängningen av NTDTV var ett planerat, politiskt beslut”, hävdar Reportrar Utan Gränser om telefonsamtalet som pekar på att den kinesiska regimen mutat Eutelsat:s ledning för att tysta ned NTDTV i Kina.

– Det är en skandal av stora mått för yttrandefriheten att man stoppar det fria informationsflödet in till Kina. Eutelsat är ett europeiskt företag. Det här är väldigt allvarligt för yttrandefriheten i västvärlden, säger Elefteria Kalogritsa från NTDTV Nordic.

Hon tror att den kinesiska regimen skräms av NTDTV:s popularitet bland den kinesiska befolkningen, då kanalen rapporterar om mänskliga rättigheter, miljöproblem och andra frågor som de statskontrollerade medierna i Kina inte får rapportera om.

NTDTV har hela tiden försökt att förhandla med Eutelsat för att komma till rätta med de avbrutna sändningarna, men nu vill tv-kanalen att en oberoende expert gör en utredning för att få klarhet i vad som orsakat störningarna.

Om det visar sig att avstängningen var en planerad handling avser NTDTV att kräva skadestånd av satellitföretaget.