EU:s kommissionärsposter tillsatta
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker meddelade vid en presskonferens i Bryssel vilka poster kommissionärerna tilldelats. (Foto: EU-kommissionen)


Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande har delat ut kommissionärsposterna. I den nya kommissionen, som planeras tillträda 1 november, får Malmström posten som handelskommissionär, enligt EU-kommissionens pressmeddelande.

”Det jag presenterar för er idag är en politisk, dynamisk och effektiv EU-kommission, inriktad på att ge EU en nystart. Jag har gett portföljer till människor, inte till länder. Jag sätter 27 spelare på fältet, var och en av dem har en särskild roll att spela – det här är mitt vinnande lag”, säger Jean-Claude Junker i pressmeddelandet från EU-kommissionen.

Det är en viktig post som Malmström får, för under den här perioden ska handelsavtalet mellan EU och USA vara färdigförhandlat och det blir Cecilia Malmström som får ansvaret att förhandlingarna. Avtalet som även kallas TTIP kommer att bli det största handelsavtalet i världen.

"Det är en viktig post för Sverige och ett bevis för att vi ses som en tung europeisk spelare", säger Cecilia Malmström enligt sr.se. Hon ansvarar fram till den 1 november för EU:s inrikes frågor.

Försvarsminister Dimitris Avramopoulos utsågs som ansvarig för migrations- och asylfrågor. Grekland har fått kritik för sitt sätt att sköta flyktingströmmarna i landet. Sveriges Radio skriver att EU-parlamentarikern Cecilia Wikström hade åsikter om den utnämningen:

”Jag tolkar det som ett dåligt skämt. Att det skulle anförtros honom har jag mycket svårt att se.”

Till vice ordförande i kommissionen har Juncker utsett Finlands Jyrki Katainen, som var Finlands statsminister mellan 2011 och 2014. Den 1 juli blev han Finlands EU-kommissionär. Som vice ordförande i kommissionen blir hans ansvarsområden sysselsättning, tillväxt, investering och konkurrenskraft.

”Tillväxt och sysselsättning är EU:s huvudmål under den här mandatperioden och Katainen kommer tillsammans med Juncker att vara på den viktigaste posten i kommissionen i den här frågan”, skriver EU-parlamentarikern Henna Virkkunen enligt tidningen Huvudstadsbladet.