EU:s journalistpris till reportage om barnsoldater
Lankesiska journalisten Wijedasa Namini fick EU:s journalistpris för en artikel om Tamilska Tigrarnas tvångsvärvning av barn soldater. (Foto: European Community, 2006)


Den lankesiska journalisten Wijedasa Namini fick EU:s utmärkelse Grand Prix Lorenzo Natali den 10 mars i Bryssel för en artikel om Tamilska Tigrarnas tvångsvärvning av barnsoldater.

Naminis artikel “Blatant Relentless Child Recruitment” tar upp ett problem i Sri Lanka, som bekräftades av Human Rights Watch i november 2004. Trots överenskommelsen om eldupphör med den lankesiska regeringen i februari 2002, fortsatte Tigrarna att kidnappa och värva barn från tamilska familjer i norra och östra Sri Lanka, enligt rapporten.

Barn från elva-tolv år värvas. Familjer som inte samtycker får sina barn bortrövade på nätterna eller på vägen till skolan. De som försökte rymma från lägren får stryk framför de andra barnen.

Europakommissionen delar ut Natali priser årligen till journalister som utmärker sig i rapportering av mänskliga rättigheter och demokratin.

På prisutdelningen i Bryssel sade Louis Michel, kommissionär för utveckling och humanitär hjälp, att mänskliga rättigheter och demokrati är nära förenade med ekonomisk och social utveckling, vilken inte kan bevaras utan demokrati och pressfrihet.

Journalister från andra regioner som fick Natalis journalistpris är Ahmad Zeidane Bichara, Chad, Marina Walker Guevara, Argentina, Nick Paton Walsh,  Storbritannien och Anne-Marie Jazzar el-Hage, Libanon.