EU:s gränskontroll ska förbättras
Vid ett extra EU-möte om flyktingkrisen på söndagskvällen kom man bland annat fram till att skärpa gränskontrollen, förbättra informationen och skaffa fler sängplatser längs flyktingruttten. (Foto: Jeff J Mitchell/Getty Image)


Det blev ett stundtals aggressivt möte om den pågående flyktingströmmen, mellan ledare från de tio närmast berörda EU-länderna och tre grannländer i Bryssel igår kväll. Men efter långa diskussioner enades man bland annat om skärpt gränskontroll och att flyktingar som vägrar registrera sig förlorar sina rättigheter.

Klyftan mellan länderna är stor och det extrainsatta minitoppmötet skulle rensa luften. Först efter åtta timmars samtal och middagsdiskussioner hade ledarna enats om 17 punkter, rapporterar Ekot.

De viktigaste utmaningarna var att se till att människor på flykt får tillfälligt skydd på vägen, vatten, sanitet och sjukvård. Vidare behöver man bromsa det okontrollerade flödet, inte skicka folk vidare till grannländerna och samarbeta för att hantera migrationsströmmarna. Dessutom måste gränsförvaltningen stärkas, skriver EU-kommissionen i ett uttalande.

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker sade efter mötet att flyktingströmmen måste minska, eftersom den pågår utom kontroll. Bättre ordning och kontroll betonades starkt. Flyktingarna måste registreras i det första EU-landet de kommer till för att få rättigheter, men hur det ska gå till blev en stor stötesten.

Men EU måste också erbjuda skydd så människor inte ska behöva sova utomhus i minusgrader, sade Juncker. Med hjälp av UNHCR ska totalt 100 000 sängplatser skapas i Grekland och längs rutten i Balkanländerna.

Redan från måndag, ska de tio EU-länderna samt ansökarländerna Serbien, Makedonien och Albanien också ha skapat ett bättre informationsutbyte.

Slovenien ska få hjälp med 400 gränspoliser inom en vecka, och Grekland, Makedonien och Albanien lovar att stärka skötseln av sina externa landgränser. Sjöinsatsen Poseidon i Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet ska också utökas.

De länder som deltog i mötet var: Grekland, Albanien, Makedonien, Serbien, Bulgarien, Rumänien, Kroatien, Slovenien, Ungern, Österrike och Tyskland. Luxemburg och Nederländerna deltog också i egenskap av EU:s nuvarande och kommande ordförandeland, rapporterar, SVT.