Europarådet förebygger våld och rasism under fotbolls-VM
Ungdomar under gemenskapsdagen i Sheffield spelade ”street kick”, ett uppblåsbart fotbollsspel för matcher tre mot tre som syftar till att främja tolerans och bra sportsmannaanda. Spelet kommer att sättas upp utanför fotbollsstadions under VM för att förhindra våld bland fansen. (Foto: Courtesy of Footboll Unites, Rasism Delar www.furd.org)


Oro för våldsamma konfrontationer under fotbolls-VM har fått Europarådet och andra organisationer att ta initiativ för att främja tolerans mellan fotbollssupportrar från olika länder.

I veckan kom 150 unga fotbollssupportrar från hela Europa för att delta i ett tredagars ungdomsfredsläger vid Europa-Park, ett tyskt rekreationsområde med olika avdelningar som visar livet i europeiska länder.

– Några dagars arbete tillsammans med antirasism- och antivåldsaktivister kan skapa en snöbollseffekt, sade Radim Bures, ordförande för Europarådets kommission för förebyggande av åskådarvåld.

Europarådet, en mellanstatlig europeisk organisation skapad 1949 för att främja mänskliga rättigheter, är tillsammans med FARE (fotboll mot rasism i Europa) och Europa-Parken huvudsponsorer för aktiviteten.

Lägret ägde rum den 4-7 juni. Ungdomarna deltog i fotbollsturneringar och andra aktiviteter. De gick även i studiecirklar om slagsmål, åskådarvåld, främjande av rent spel och mångkulturell dialog genom sport. På kvällarna visades videofilmer med gamla fotbollsmatcher, det fanns också ett disko på ett kafé.

Deltagare var mellan 18 och 25 år och såväl kvinnor som minoriteter var representerade. De flesta kom från de 14 europeiska länderna med fotbollslag som har kvalificerat sig till VM. Trettio platser var reserverade för utomeuropeiska deltagare för att skapa en mer internationell miljö. Deltagarna var utsedda av lokala organisationer och inbjudna av Europarådet som ett led i deras arbete med att främja tolerans inom sport.

Enligt Europarådets representanter siktar man kortsiktigt på att deltagarna ska lära sig färdigheter och idéer som de kan dela med sig till andra fotbollssupportrar och sprida fredsbudskapet med, för att förebygga våld under VM.

Men lägret är också en del av en långsiktig insats för att förhindra åskådarvåld, motverka rasism och bygga broar mellan ungdomar från olika länder.

Preventiva åtgärder är en långsiktig investering. De är inte bara till för att undertrycka våldsamma huliganer utan även för att främja en positiv kultur, sade Bures.

En annan åtgärd som används för att lätta på spänningar mellan fansen under VM är ett spel som kallas ”street kick”. Enligt Lisa Sultanti, ledare från den engelska samhällsorganisation Fotboll Unites Rasism Divides, är ”street kick”, en stor uppblåsbar spelplan på vilken fansen från motståndarlagen är inbjudna att spela mot varandra i tre-mot-tre-matcher.

– Det är ett kort, men mycket snabbt spel. Reglerna handlar om att bli bra sportsmän. På spelet finns stora banderoller med antirasistiska budskap väl synliga, sade hon.

Efter att ha arbetat som tränare i ungdomsfredslägret, reser Sultanti till ett antal städer i Tyskland för att engagera fansen och motarbeta främlingsfientlighet. Hon och hennes kollegor planerar att sätta upp spelet ”street kick” utanför fotbollsstadions timmarna före matchstart.

Sultanti sade att erfarenheter har visat att spelet är effektivt för att lätta på spänningar och förhindra våld, både när det funnits risk för att det ska hetta till kring matcher i hennes hemstad Sheffield och vid internationella mästerskap.

– Vid EM i Portugal 2004, var det en stor framgång. Vid några matcher har vi använt dessa åtgärder och arbetade med rivaliserande anhängare och jag har inte bevittnat någon rasism, sade hon.