Europarådet beskyller Nato för afrikanska migranters död
Afrikanska migranter på en strandad båt från Libyen väntar på att bli undsatta, nära Sfax på den tunisiska kusten, den 4 juni 2011. (Foto: Hafidh / AFP / Getty Images)


NATO och den italienska kustbevakningen bar största skulden för att en båt fylld med migranter som flytt från Libyen i fjol inte fick någon hjälp, sade Europas människorätts- och demokratiorganisation på torsdagen.

Europarådet säger att NATO var huvudansvarigt för att 63 migranter dog när deras ”lämnade-att-dö-båt” hjälplöst fick driva i Medelhavet. Organisationen sade att det gjorts mänskliga och institutionella fel när NATO:s krigsfartyg och den italienska kustbevakningen inte uppfyllde sina grundläggande skyldigheter.

Så många som 72 män, kvinnor och barn från områden söder om Sahara tvingades gå ombord på en liten uppblåsbar gummibåt för att fly undan striderna i Libyen, till den överbefolkade italienska ön Lampedusa.

”Den var överfull. Alla satt på alla andra. Jag hade någon som satt på mig, och den personen hade någon som satt på honom,” berättade Bilal Yacoub som överlevde resan, för rådet, och tillade att smugglarna egentligen inte brydde sig om hur många personer båten kunde rymma, allt de vill är att få pengar från alla.

Båten sände ut ett antal nödsignaler via en satellittelefon, men fick inte någon hjälp fastän det fanns NATO -fartyg i området, sade organisationen. Den 26-sidiga rapporten citerade en ”tillförlitlig källa” när den sade att det i närheten fanns ”minst två militärfartyg som deltog i NATO:s” operationer i Libyen när nödsignalerna sändes ut. Båda fartygen hade möjlighet att skicka upp helikoptrar.

NATO sade i ett uttalande att det fick ett meddelande från italienska tjänstemän om den lilla gummibåten och att man därefter skickade ut ett meddelande till sina fartyg i området.

”Faktum är att under hela vårt uppdrag i samband med vapenembargot förra året, assisterade NATO-fartyg och flygplan direkt i räddandet av över 600 personer, och hjälpte till med att samordna räddandet av många andra”, meddelade NATO. ”Och hela tiden underrättade vi genast de ansvariga inom nationella kustbevakningen” om flyktingar.

Överlevande sade att två helikoptrar flög över deras båt, och en släppte ner kex och vatten, som sedan delades ut till kvinnor och barn ombord, enligt rapporten. Men vattnet och maten tog snart slut och passagerarna var strandsatta mitt ute i Medelhavet.

Passagerarna berättade också att de mötte italienska och tunisiska fiskefartyg. Tunisierna sade att de inte hade något bränsle åt dem och enligt en överlevande, ”skyndade de bort från oss”, enligt rapporten. Det fanns inga tecken på att fiskarna kontaktade kustbevakningen eller relevanta myndigheter.

Översatt från engelska.