Europaparlamentets pressekreterare: "Jag fördes till en annan värld"
Richard Freedman på Shen Yun Performing Arts i Bryssel. (Foto: Epoch Times)Richard Freedman på Shen Yun Performing Arts i Bryssel. (Foto: Epoch Times)


Richard Freedman, pressekreterare för Europaparlamentets ordförande Jerzy Buzek såg Shen Yun Performing Arts Touring Companys andra föreställning i Bryssel den 30 mars.

– Föreställningen var magnifik, fantastisk! Jag hade inte föreställt mig att det skulle vara något sådant här. Jag är mycket imponerad av den här föreställningen, sade han.

Richard Freedman berömde många aspekter av föreställningen.

– De handgjorda kostymerna, färgerna, och dansarnas disciplin, alla artister, de är verkligen begåvade. Man kan se på deras teknik att det ligger år av träning bakom.

Han var särskilt imponerad av harmonin mellan dansarna i Shen Yun.

– Det är ett lagarbete, varje person måste ha tillit till de andra. Man kan ha stor talang och göra en magnifik föreställning, men det är ändå alltid ett lagarbete. Ibland är det 15, 20, eller 30 personer som dansar samtidigt, gör samma sak på scenen, de måste lita på varandra, de måste ha övat tekniken i flera år.

– Det första som berörde mig var musiken, orkestern som blandade västerländska och kinesiska instrument samtidigt, jag har aldrig hört något liknande, sade Richard Freedman.

Shen Yun har en unik orkester som i sina originalkompositioner blandar musik från öst och väst som ingen annan. Det utpräglade kinesiska ljudet av forntida instrument som erhu och pipa smälter in i ett rikt hav av västerländska stränginstrument, slagverk, träblås, och mässing. Resultatet blir två stora klassiska musiktraditioner som bildar ett nytt oväntat sound, skriver företaget på sin hemsida

Richard Frieedman imponerades av erhusolisten, virtuosen Qi Xiaochun. Erhu är en kinesisk tvåsträngad fiol och som han uttryckte det:

– Kan spela extraordinär musik som man aldrig har hört i Europa. Det är nytt, det är anslående, ett mycket gammalt ljud. Man kan se att detta är ett mycket gammalt instrument, kanske över 2000 år. Det är ett mycket enkelt instrument, men den ger ett mycket komplext och komplett ljud. Det berörde mig. Skickligheten hos musikern som spelade instrumentet … den var magnifik.

Musik är ett språk som överskrider kulturer och språkliga barriärer.

– Musik sammanför människor, vi kan förstå den utan ord. Det är vackert att se och vackert att höra. Mycket enkel och väldigt komplex, sade han.

Shen Yun Performing Arts är baserad i New York och de medverkande artisterna är mestadels etniska kineser som har växt upp i väst. Shen Yuns uppdrag är att återuppliva anden i traditionell kinesisk kultur.

– Det som imponerade mig är den höga nivån och att deltagarna verkligen tror på vad de gör. De är människor som brinner för att göra denna förställning. I själ och hjärta vet de att de informerar människor om den 5000 år gamla kinesiska kulturen och deras tro är väldigt stark

– Deras passion och tro, deras lugn och förmåga att arbeta tillsammans trots de hot som de måste leva under.

Richard Freedman uttryckte sin beundran för det mod som danskompaniet visar genom att inte bara visa den rika traditionella kulturen i det antika Kina, utan också tar upp verkligheten i dagens Kina där regimen förtrycker yttrande- och trosfriheten.

– Man måste också ha yttrandefrihet, inte behöva vara rädd. Jag vet mycket väl att allt detta är förbjudet i Kina. Jag föreställer mig att många av dessa artister aldrig kan, eller inte utan stora svårigheter, återvända till sitt land. Att göra den här föreställningen visar att de verkligen måste ha passion, övertygelse och tro på denna show.

Richard Freedman sammanfattade sina intryck::

– Det är en föreställning som har berört mitt hjärta. Jag fördes till en annan värld, jag var på ett moln. Föreställningen var superb, jag rekommenderar alla som har möjlighet att gå och se den.

Aurélien Girard rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre grupper som turnerar samtidigt runt om i världen.

Shen Yun Performing Arts uppträder i London den 5 till 10 april och kommer till Cirkus i Stockholm den 24 till 27 april.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.