Europamästerskapet Euro 2012 - Ukrainas förlorade chans
Fotbollsfans står bredvid en skylt som kräver att Ukrainas fängslade ex-premiärminister Julia Tymosjenko släpps fri. (Foto: Genya Savilov /AFP/Gettyimages)


Ukraina är tillsammans med Polen värdland för fotbolls-EM 2012. En händelse som många hade hoppats skulle ge välbehövliga politiska och sociala reformer men för lokalbefolkningen ser det alltmer ut som en förlorad möjlighet.

– EM kunde ha förändrat Ukraina men det blev aldrig mer än en chans. Istället har tjänstemännen som vanligt missbrukat de statliga medlen medan entreprenörerna bara vill tjäna snabba pengar på européerna, säger Alexander Omelnitskiy som är fotbollsfan.

För fem år sedan fick Ukraina och Polen värdskapet för fotbollsturneringen, Euro 2012. Då förklarade de ukrainska myndigheterna att landet skulle komma närmare europeiska värderingar och att världen skulle se Ukraina som ett europeiskt land.

– Men om Ukraina ska
anta öppnare europeiska värderingar måste folket sträva efter dem. Det har inte hänt och det enda som fotbollsturneringen kommer att visa är att landet inte är redo att vara värd ett internationellt evenemang, säger Omelnitskiy.

– Jag tror att förutom själva fotbollen, kommer Ukraina att få krypa i stoftet eftersom det inte har lyckats ta itu med sina egna problem, påpekade han.

Samtidigt väntar allmänheten på att få se vilka europeiska ledare som kommer till turneringen eftersom många av Europas ledare indikerat att de skulle bojkotta evenemanget i Ukraina.

Ukrainas förbindelser
med Europeiska unionen har blivit mer spända efter gripandet av förre premiärministern Julia Tymosjenko som anklagades för korruption i augusti förra året.

Den tidigare ledaren fick sju års fängelse i oktober förra året för gasuppgörelser med Ryssland som hon gjorde under 2009. Hon är också anklagad för skattefusk från tiden då hon var involverad i driften av ett gasbolag i slutet av 90-talet. Hennes hälsa har försämrats under tiden i fängelset och hon behandlas av tyska läkare eftersom hon vägrar att låta lokala läkare undersöka henne.

EU har antagit ett antal resolutioner som uppmanar Kiev att släppa Tymosjenko och hennes allierade. Bojkotten mot EM ses som ett annat sätt att sätta press på Ukraina som tidigare tillhörde Sovjetblocket.

Den 7 juni sade EU-kommissionens taleskvinna Pia Ahrenkilde Hansen att varken kommissionens ordförande eller andra kommissarier skulle delta vid några matcher i Ukraina.

Sverige, Storbritannien och Frankrike har redan bojkottat de första matcherna. De har skickat ambassadörer men inga höga tjänstemän. Det brittiska utrikesdepartementet sade att det blir en senare fråga om de skickar någon till slutspelen.

President Viktor Janukovitj håller fast vid att hans rival har fängslats på rättsliga grunder. Ukrainas utrikesministerium uppgav den 5 juni att genom att bojkotta fotbollsturneringen kommer man inte att uppnå mycket.

”Det är inte rätt sätt. Att några Europeiska ledare inte deltar vid mästerskapet löser inte Tymosjenkos fall”, sade ministeriets talesman Oleg Voloshyn.

Den ukrainska oppositionen stöder inte bojkotten men vill ändå behålla trycket mot myndigheterna.

Oro för hur det står till med mänskliga rättigheter i Ukraina, rasism och fängslande av oppositionella politiker, har enligt uppgift påverkat antalet besökare under Euro 2012.

Regeringen uppskattar att cirka en miljon turister ska komma till Ukraina. Men Erste Bank, en filial till en österrikisk bank i Ukraina, räknar med endast en halv miljon besökare. Den ukrainska sammanslutningen för små hotell och lägenheter förutspår mindre än 400 000 besökare under mästerskapet.

För att ta vara på tillfället har hyrorna för en enrummare ökat kraftigt, ända upp till 200 euro per natt. Hotellpriserna har också skjutit i höjden, rapporterar Ukrainas nyhetsbyråer.

Samtidigt som myndigheterna nyligen har berömt sig själva för sina förberedelser inför Euro 2012 och byggt fotbollsarenor och nya internationella flygplatsterminaler har de kritiserats för att inte lösa de verkliga problemen som att bygga vägar, förbättra tjänster och sluta missbruka statliga medel.

Yuriy Jakovlev, advokat som bor i värdstaden Lviv, menar att den enda fördelen som Euro 2012 kommer att lämna efter sig är förbättring av infrastrukturen. Landet kommer fortfarande att vara långt borta från Europa både politiskt och ekonomiskt. Européerna vet om korruptionen i Ukraina och är medvetna om att människor måste tjäna pengar på utlänningar.

Euro 2012 kommer
att gynna restaurangägare och personer som tvättar pengar från byggprojekt. Vanliga människor kommer inte att märka av Euro 2012. Det här evenemanget är inte för dem, säger han.

Efter Euro 2012 kommer människors oro för Ukrainas väg mot reformer att bekräftas. Så det kommer att bli den första och sista stora turneringen för oss, sade han.

Översatt från engelska