Europa vill se demokrati i Kina, säger Europaparlamentets talman


I slutet av mars svarade Martin Shulz, Europaparlamentets talman, på ett antal frågor från Epoch Times om aktuella frågor rörande Kina och delade med sig av sina tankar om bland annat den nya ledningen och förföljelsen av dissidenten Hu Jia.

Schulz har varit talman i Europaparlamentet, som är Europeiska unionens lagstiftande församling, sedan början av 2012.

Han har följt omflyttningarna inom det Kinesiska kommunistpartiet med stort intresse, särskilt den nye ledaren Xi Jinpings invigningstal som innehöll retorik om demokrati inom partiet och korruptionsbekämpning.

”Reformer, som att stärka rättsstaten, är aldrig lätta och gamla intressen utgör en stark kraft mot förändring” skrev Schulz i den skriftliga intervjun. ”Men reformer banar väg för större välstånd och harmoni i samhället. Stagnation leder i slutänden till oroligheter.”

Även ”omskolning genom arbete”-systemet diskuterades, efter att den nye premiärministern Li Keqiang förra månaden meddelade att man håller på att utarbeta en plan för att reformera det mycket kontroversiella lägersystemet.

Schulz hoppas få se en del ”påtagliga framsteg” här. Han sade att Europaparlamentet har fördömt arbetslägersystemet, som är ett återkommande människorättsämne i dialogen med Kina.

”Systemet med omskolning genom arbete bryter mot flera artiklar i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Särskilt de artiklar som förbjuder tvångsarbete och de som säger att ingen ska sättas i fängelse utan en ordentlig rättegång.”

År 2008 gav Europaparlamentet Sacharovpriset för tankefrihet till Hu Jia, som vid den tiden avtjänade ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff. Han hade skrivit essäer och deltagit i aktivism som kommunistpartiet motsatte sig. Schulz beskrev Hus aktivism i miljöfrågor och hans arbete för att öka medvetenheten om hiv/aids och mänskliga rättigheter i allmänhet som ”exemplariskt”.

När den nationella folkkongressen och kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, två organ som stöder partistyret, förra månaden sammanträdde i Peking, fördes Hu bort av polis och misshandlades för att ha ”provocerat fram bråk och orsakat problem”. Den vaga anklagelsen kom troligen efter en debattartikel som Hu publicerat på internet om den nya partiledningen.

Schulz bekymrades av detta ”godtyckliga frihetsberövande” och påpekade att Europaparlamentet upprepade gånger har uttryckt sitt missnöje med Hus husarrest och otillräckliga tillgång till hälso- och sjukvård, eftersom Hu lider av levercirros på grund av hur han behandlats när han varit fängslad. ”Den här händelsen gör tyvärr en redan deprimerande lista över missgrepp och hot mot honom ännu längre”, tillade Schulz.

På frågan om internetsäkerhet, och att en ström av attacker mot civila och statliga webbplatser i USA nyligen spårats till en enhet inom Folkets befrielsearmé, sade Schulz att Europakommissionen håller på att utarbeta en ny strategi för att hantera problemet, som är ”en global angelägenhet” vilken EU tar ”ytterst allvarligt”.

”EU vill samarbeta med internationella partners och organisationer, såväl som den privata sektorn och civilsamhället för att främja internationellt samarbete i frågor om cyberrymden. Vårt mål är att hitta rätt balans mellan frihet och öppenhet å ena sidan och skydd mot internethot å den andra.”

Schulz hyser hopp om att regimens nya ledare kommer att sätta det kinesiska folket främst och göra verkliga förändringar, och inte bara prata om dem.

”Jag tror att Kinas kommunistparti har ett val här”, skrev han. ”Antingen sitta i förarsätet för politisk förändring eller ställas inför allt hårdare krav på att tillgodose de olika krav och behov som det kinesiska folket ställer.”

Han skrev också: ”Vi i Europa skulle vilja se att demokratin i Kina expanderar, inte bara inom partiet utan även utanför det.”

Skriven på engelska av Cassie Ryan.

Översatt från engelska