Europa måste vara förberett på IS-attack med kemiska eller biologiska vapen
Terroristattacken mot Paris kom som en chock för hela Europa. Nu varnar experter för möjligheten att IS skulle kunna använda kemiska och biologiska vapen i en eventuell framtida attack. (Foto: Jeff J Mitchell /Getty Image)


Europaparlamentets forskningsservice varnar för fler och värre dödliga terrorattacker i Europa, utförda av terrororganisationen IS. Hotet ställer stora krav på EU-ländernas samarbetsförmåga.

Sedan början av oktober har världen utsatts för terroristattacker där IS tagit på sig ansvaret på fem olika platser. Över 500 människor har mist livet, många har skadats och oräkneliga har blivit rädda vid attackerna i Ankara, Beirut, Paris, Tunis och Sinaihalvön.

Direkt efter den senaste attacken i Paris, hotade jihadisterna med fler attacker i europeiska städer. Enligt IS själva kommer deras framtida attacker att bli värre och mer dödliga, skriver Europaparlamentets forskningsservice (EPRS).

Detta har föranlett experter att varna för att gruppen kan ha planer på att använda förbjudna massförstörelsevapen, i eventuella framtida attacker. Den 19 november tog Frankrikes premiärminister Manuel Valls upp möjligheten att IS planerade en kemisk eller biologisk attack.

Europeiska regeringar och EU-institutioner måste vara förberedda på att en kemisk, biologisk, radioaktiv eller kärnvapenattack från terroristerna kan komma. De bör överväga att öppet diskutera det som en risk, och bli bättre på att dela information mellan medlemsstaterna, skriver EPRS.

För närvarande tänker folk i Europas inte på allvar att en terroristorganisation skulle kunna använda massförstörelsevapen vid en attack i Europa. Därför skulle effekten av ett sådant angrepp bli än mer omskakande och skrämmande.