Eukalyptus läkande egenskaper
Eukalyptus: den eteriska oljan som finns i bladen är antiseptiska och används för att lindra hosta och förkylning, halsont och andra infektioner (Foto: Stefan Byfield/The Epoch Times).


Djupt inne i Australiens urskogar växer eukalyptusträden. De kan växa till den imponerande höjden av 122 meter, och är bland världens högsta träd. De inhemska aboriginerna använde dess kåda, olja och nektar. Även rötterna användes till livgivande vatten.

Bladen, som har lugnande egenskaper, användes för att få fisk att nappa lättare. Aboriginerna gjorde också grötomslag av löven för att lägga på skador. De antiseptiska egenskaperna hos den flyktiga oljan upptäcktes senare i Europa. På 1800-talet dränkte läkarna bandage och kirurgiska instrument i eukalyptuslösning.

Artnamnet Eukalyptus kommer från det grekiska eucalyptos, som betyder vältäkt. Eftersom blomman verkar blomma ur en täckt bägare, vars lock faller av för att låta blommorna komma ut. Det finns över 700 olika eukalyptussorter i världen i dag, men endast 25 av dem används kommersiellt. Oljor från bladen och harts från barken används i medicin, vid gruvdrift och i parfymer.

James Cooks expedition

Eukalyptus introducerades till andra länder omkring år 1770 av botanist Joseph Banks som följde James Cooks expedition till Stillahavöarna och Australien. Senare gjorde upptäcktsresanden och botanisten Baron von Müller eukalyptus känt för världen. Nu finns träden på alla kontinenter. Eukalyptus globulus fick namnet feberträdet, eftersom dess törstiga rötter kunde torka upp en våtmark och göra området fritt från malariabärande myggor.

Som medicin är den motmedel mot nästan allting – den är kramplösande, antibiotisk, antiseptisk och svampdödande. Araberna upptäckte att ett par droppar tillsammans med vin, applicerat utvändigt, kan ta bort dåliga lukt från sår och tumörer. Oljorna kombineras med andra ingredienser för inhalation mot hosta, till salvor, pastiller och gurgelvatten. Blandningar med eukalyptus för invärtes bruk skall föreskrivas av en läkare, eftersom oljorna reagerar med flera vanliga läkemedel och kan skapa bieffekter.

Mot insekter

Några insektsavstötande medel gjorda av citroneukalyptus luktar starkt men är ganska effektiva. Dessa insektsmedel ska bara användas av personer över tre års ålder. Några erfarna naturläkare rekommenderar att sova på eukalyptusblad i mer primitiva områden för att undvika människolöss.

Eukalyptusolja används i turkiska bad, bastu och spabehandlingar för dess läkande ångor och muskelavslappnande egenskaper.

Källor: Bartram’s Encyclopedia of Herbal Medicine, www.botanical.com, altmedicine.about.com

Gurkmeja kan förbättra minnet

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin