EU vill stoppa afrikaner med båtar
TYSKLAND, Dresden: EU kommissionären, den italienske Franco Frattini pratar med reportrarna när han anländer till ett informellt möte med justitie- och migrationsministrar. Mötet fokuserar på kooperation med polisen samt illegal invandring


Om EU:s gränskontroll ska fungera så behövs hårdvara: patrullfartyg och helikoptrar. Men EU:s medlemsländer är nödbedda och EU:s säkerhets- och migrationskommissionär Franco Frattini rasar.

Det är ”fullständigt otillåtligt” att EU-medlemmar vägrar att ge EU:s gränsorgan Frontex de resurser som krävs, dundrade Frattini vid ankomsten till Dresden där EU:s justitie- och migrationsministrar inledde ett tvådagarsmöte i dag.

– Jag talar om fartyg, jag talar om helikoptrar, fortsatte Frattini enligt Reuters.

Det handlar om Europas sydvästra
hörn och det handlar om afrikaner. Över 31 000 afrikaner, de flesta av dem unga män från områden söder om Sahara, lyckades ta sig till Kanarieöarna i fjol, sex gånger fler än under 2005.

Nu är det bråttom, anser Frattini. Frontex måste få sina resurser före april för att effektivt kunna stoppa sommarens väntade stora afrikanska våg av så kallade illegala invandrare. Effektivitet har nämligen inte varit ett utmärkande drag för Frontex som haft en minst sagt haltande start.

Men Frattinis linje har dubbel botten. Samtidigt som man vill utestänga fattiga afrikaner och annan outbildad arbetskraft, tänker Frattini under mötet i Dresden tala sig varm för EU:s Gröna kort, en efter amerikansk förebild föreslagen gräddfil in i EU för att locka till sig högutbildade människor från länder utanför EU. Men EU:s medlemsstater är minst lika splittrade i denna fråga som när det gäller stödet till Frontex.

Tyskland, som är EU:s ordförande denna vår, vill ge EU-kommissionen ökade befogenheter när det gäller att förhandla fram reglerade immigrationsavtal med afrikanska länder. Men Tyskland vill också ha ett annat omstritt förslag på bordet. Det handlar om ökat polissamarbete, utbyte av DNA-spår och även om regler för hur polis från ett EU-land ska kunna gå in i ett annat EU-land när man jagar flyktingar – om dessa utgör ett direkt hot mot enskilda. Ökad säkerhet är den tyske inrikesministern Wolfgang Schäubles stridsrop för att övertyga skeptiska länder som Storbritannien och Polen. Det krävs total enighet för att fördraget ska bli EU-lag.

Samarbetet enligt det så kallade Prümfördraget fungerar redan i sju EU-länder. Justitieminister Beatrice Ask (m) säger till TT att hon har anmält Sveriges intresse att ansluta sig till fördraget.

– Det ger Sverige inflytande över processen. Det är bra för det handlar om hur polissamarbetet ska kunna effektiviseras.