EU vill betala Afrika för att få skicka tillbaka ekonomiska flyktingar
Maltas huvudstad Valetta står som värd för onsdagens toppmöte mellan EU:s och Afrikas ledare i syfte att hitta lösningar för en del av flyktingkrisen. (Foto: Andreas Solaro /AFP/Getty Image)


EU är redo att betala 1,8 miljarder euro för att kunna skicka tillbaka flyktingar till Afrika.

Idag, onsdag, ska ledare för EU-länderna och afrikanska länder träffas vid ett toppmöte på Malta. Där väntas EU föreslå en utvecklingsfond på närmare 2 miljarder euro, över 17 miljarder kronor, för att en rad afrikanska länder ska ta tillbaka så kallade ekonomiska flyktingar. Det handlar om människor som söker sig till Europa för att söka jobb och ett bättre liv, och inte kommer från konfliktländer, skriver Sky News.

Hårda förhandlingar väntas mellan de 50 ledarna vid förhandlingsbordet, där även ledare från stora flyttländer som Eritrea, Niger, Somalia, Etiopien och Sudan deltar. Enligt Wall Street Journal är Afrikas ledare oroliga för ett samarbete med EU och tvivlar på att planen kommer att fungera.

Toppmötet kommer huvudsakligen att ta upp fem punkter:

  • De bakomliggande orsakerna till krisen som konflikter och fattigdom.
  • Förbättra lagliga migrationskanaler.
  • Skydda utsatta migranter och asylsökande
  • Förhindra exploatering och trafficking
  • Förbättra samarbetet så migranter kan återvända till sitt ursprungsland.

Det här är ingen ny strategi från EU. I oktober erbjöds Turkiet tre miljarder euro och förenklat visasystem för att flyktingarna ska stanna där.

EU och afrikanska länder diskuterar migrationsproblemen