EU-valet rörde om i svensk politik
De röstande står i sina bås i Sundbyberg den 25 maj under valet till Europa parlamentet. (Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Getty Images)


– SD har nog lyckats mobilisera sina anhängare, sade statsvetaren Jan Troell i SR på valnatten. Det preliminära valresultatet visade senare att Sverigedemokraterna, SD, blev EU-valet största vinnare. De kliver in i EU-parlamentet och tar två platser.

Partiledare Jimmie Åkesson sade i SR att han vill samarbeta med Dansk folkeparti i EU-parlamentet men vill inte ange några andra europeiska partier. Han vill lära känna de andra först och ”vill inte hamna i fel sällskap från början”, sade han.

Feministiskt initiativ, FI, som funnits i nio år med Gudrun Schyman som stark ledande kraft, tror att det var kombinationen av feminism och antirasism som fick väljarna att söka sig till FI. Fi får en plats i Bryssel.

Miljöpartiets Isabella Lövin kände sig överväldigad av att partiet tog ytterligare en plats i Bryssel och får sammanlagt tre.

– Jag tror att det beror på att vi varit jättetydliga med vad vi vill göra i EU, kontroll på kemikalier, antibiotikabekämpning, jordbruk och fiske, inte vad vi inte vill göra i unionen, sade hon i radion.

Moderaterna förlorade en av sina fyra platser. Christoffer Fjellner en av de sittande EU-parlamentarikerna sade i SR att regeringspartierna i hela EU har haft svårt att mobilisera väljare. Han sade också att:

– Enfrågepartierna har gått framåt och de som vill se helheten har inte nått fram.

Socialdemokraterna lyckades inte komma över den gräns som Mona Sahlin en gång satte upp, 25 procent av alla röster, en gräns som inte skulle understigas. Nu blev det 24,4 procent men de fick i alla fall behålla sina sex platser i EU.

– Ingen socialdemokrat kan ju tycka att det här valresultatet är bra. Det finns uppenbarligen skäl att fråga varför inte fler kvinnor valt S, säger Mona Sahlin.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt däremot var glad, en stund, under valnatten då vallokalundersökningen som SVT gjorde visade att V skulle få 8,1 procent. Nu hamnade V på 6,3 i det preliminära valresultatet och får behålla sin enda plats i EU-parlamentet.

Centerpartiet, Kristdemokraterna har oförändrat en plats vardera kvar, medan Folkpartiet tappade en av sina tre platser.

Sverige har 20 platser i EU-parlamentet. Nu på förmiddagen räknas alla rösterna om igen och länsstyrelserna redovisar senare antal röster för alla partier och även personröster. Valmyndigheten fastställer i slutet av veckan vilka ledamöter och ersättare som tar plats i Europaparlamentet.

röster i procent Mandat, preliminärt
Moderaterna 13,6 3
Centerpartiet 6,5 1
Folkpartiet liberalerna 10 2
Kristdemokraterna 6 1
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna 24,4 6
Vänsterpartiet 6,3 1
Miljöpartiet de gröna 15,3 3
Sverigedemokraterna 9,7 2
Piratpartiet 2,2 0
Junilistan 0,3 0
Feministiskt initiativ 5,3 1
Övrigt 0,4 0

Preliminärt valdeltagande 48,9 procent jämfört med 2009 då 43,8 procent av de röstberättigade deltog i EU-valet.