EU uppvaktar Ukrainas nyvalde president
En anhängare till Viktor Janukovitj , vinnaren i det ukrainska presidentvalet, kysser hans porträtt under en demonstration framför den centrala valkommissionen i Kiev den 10 februari 2010. (Foto: Victor Drachev/AFP/Getty Images)


När Viktor Janukovitj officiellt tog över presidentkansliet torsdagen den 25 februari, beslutade Europaparlamentet nästan genast att ge Ukraina en chans att ansöka om EU-medlemskap.

Politiska analytiker spekulerar att Bryssel kom med erbjudandet som en förebyggande åtgärd på grund av Janukovitjs tydliga orientering mot Ryssland. EU vill inte att Ukraina ansluter sig till det befintliga frihandelsavtalet mellan Ryssland, Vitryssland och Kazakstan.

Fingervisningar om hans ryskvänliga hållning fanns med i hans installationstal  i vilket han sade att han för Europaparlamentet skulle presentera ett första steg till att bli en ”alliansfri” stat.

Oppositionens parlamentsledamöter är emot förslaget.

– Ukraina kommer nu att ses som ett tredje klassens land eftersom vi själva hävdar att vi skulle vara en gråzon; vi skulle bli en bro mellan Nato och Ryssland, sade kristdemokraternas representant Volodymyr Stretovych.

– När man deklarerar en sådan sak betyder det i själva verket att Ukraina inte vill bli medlem i EU, sade vice premiärminister Hryhoriy Nemyria på TV Inter, i ett program som kommenterar politiken.

Utrikesminister Petro Poroshenko sade emellertid i samma program att han redan hade haft ett möte med presidenten där de diskuterade EU-medlemskapet. Enligt Poroshenko stöder Janukovitj medlemskap i unionen.

Poroshenko säger att tjänstemännen behöver börja tala med en röst utanför landet.

Europaparlamentets talman Jerzy Buzek sade till Epoch Times att de förväntar sig att Ukraina genomför reformer omkring vilka motståndare och anhängare kan samla sig.

– Då kommer samordningen mellan EU och Ukraina att bli lätt, sade han.

– Politisk balans är mycket viktig i alla länder, tillade Buzek.

En utveckling är att vänta under veckan då Janukovitj reser till både Bryssel och Moskva.

Exakt vad som kommer att diskuteras är oklart men för att påskynda Ukrainas integration i EU förväntas samtalen med Bryssel omfatta diskussioner om en förenklad viseringsordning.

Under tiden planerar parlamentet att ta upp frågan om EU-medlemskapet under veckan för att ge presidenten tydliga signaler om vilka ytterligare steg som ska tas.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30560/