EU-toppmöte på Harpsund
Statsminister Fredrik Reinfeldt tar emot premiärminister David Cameron på Harpsund den 9 juni. (Foto: Jonathan Nackstrand / AFP /Getty Images)


Tillväxt och ökad konkurrenskraft diskuteras på statsministerns sommarresidens Harpsund i Södermanland 9-10 juni. Även den nya situationen i EU, med nytt Europaparlament och en ny EU-kommission tas upp liksom frågan är vem som ska blir ordförande i den nya kommissionen.

Deltar gör statsminister Fredrik Reinfeldt, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

När det gäller ordförandeposten i kommission står Angela Merkel bakom luxemburgaren Jean-Claude Juncker som har stöd i EU-parlamentet. David Cameron är pressad av sin EU-kritiska hemmaopinion och vill stoppa federalisten Juncker.

Enligt Dagens Industri har den svenske statsministern seglat upp som en kompromisskandidat till ordförandeposten. Financial Times lyfter också fram Reinfeldt.

På agendan står att ledarna för Sverige, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna samlas på Harpsund för att dela med sig av sina erfarenheter av tillväxt och konkurrenskraft, som de är bra på. EU-samarbetet behöver emellertid reformeras för att EU ska bli bättre på att skapa jobb och tillväxt, vilket ska diskuteras.

Sverige kommer även att peka på olika strukturreformer för att öka EU:s konkurrenskraft, fördjupa den inre marknaden, öka frihandeln och främja fri rörlighet, uppger pressmeddelandet från statsrådsberedningen.