EU skickar livsmedelshjälp till Nordkorea
Bild från i maj 2011 som visar ett barn som lider av undernäring på ett barnhem i Nordkorea. Barnhemmet tar hand om barn under 5 år som är föräldralösa eller vars föräldrar inte kan försörja barnen. (Foto: AFP/HO)


Europeiska unionen kommer att ge livsmedelshjälp till den isolerade kommunistiska staten Nordkorea på grund av förvärrad humanitär kris, enligt ett uttalande på måndagen.

EU har lovat 10 miljoner euro för att flytta på cirka 650 000 människor från de mest drabbade områdena i norra och östra provinserna i landet.

EU har konstaterat att Nordkorea går igenom sin ”svåraste period på grund av det sämsta året för livsmedelsproduktion på senare tid” och nästa stora spannmålsskörd blir inte färdig förrän i oktober. Man tillade att situationen har blivit så drastisk att många invånare har varit tvungna att äta gräs.

EU har utvecklat ett övervakningssystem som ser till att stödet verkligen går till rätt grupp av behövande eftersom ett vanligt problem i det förflutna har varit att stödet omdirigerats till militären och eliten.

– Detta har varit en central fråga i förhandlingarna med de nordkoreanska myndigheterna. Det blir ett precisionsinriktat stöd som levereras direkt till de mest utsatta: Barn under fem år, gravida och ammande kvinnor, sjuka och de äldre, sade Kristalina Georgieva, EU:s chef för hantering av humanitärt bistånd och kriser.

EU:s delegation till Nordkorea konstaterade att matransoner, som staten delar ut till två tredjedelar av befolkningen, har skurits ner från 400 gram till 150 gram spannmål per person under de senaste två månaderna. Detta motsvarar en liten skål med ris.

Gruppen besökte i juni kliniker, förskolor, sjukhus, marknader, barndaghem, jordbruk och andra centrala platser.


Översatt från
engelska:” target=”_blank”>http://www.theepochtimes.com/n2/world/eu-to-send-food-aid-to-north-korea-58637.html