EU redo ge ny serbregering morot
Europakommissionens president José Manuel Barroso ger ett tal och Tysklands förbundskansler Angela Merkel lyssnar, under sydötseuropeiska samarbetsprocessens möte i Zagreb. (Foto: AFP/Hrvoje Polan)


Fem i tolv ser Serbien ut att ha få en ny regering med siktet inställt på Europa. EU-kommissionen vill omgående dela ut en morot. Enligt EU-kommissionären för utvidgningsfrågor, Olli Rehn, kan regeringsuppgörelsen bädda för att förhandlingarna om ett samarbetsavtal mellan EU och Serbien återupptas omgående.

Ett mer formellt besked från EU-håll kan komma att lämnas redan på måndag, när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel.

-Serbiens väg mot EU kommer att ”vitaliseras” omedelbart, sade Olli Rehn i ett skriftligt uttalande.

Däremot kommer förhandlingarna troligen inte att kunna avslutas förrän Serbien har visat att landet samarbetar fullt ut med den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag.

Fullt samarbete har hittills betytt att de serbiska myndigheterna måste lämna över general Ratko Mladic, misstänkt för massakern i Srebrenica 1995, till Haag.

Illavarslande debatt

Förhandlingarna avbröts förra året av EU eftersom den serbiska ledningen med premiärminister Vojislav Kostunica i spetsen inte hållit sina löften om att leverera Mladic.

Uppgörelsen om den nya regeringen kommer bara några dagar efter det att Serbien såg ut att vara på väg åt helt fel håll, sett med EU:s ögon.

Häromnatten valdes andremannen i Serbiens Radikala parti (SRS), ultranationalisten Tomislav Nikolic, till talman i parlamentet efter en lång och illavarslande debatt. Det skedde med stöd av Kostunicas parti DSS och den förre presidenten Slobodan Milosevics parti SPS.

Men krisen, som pågått sedan parlamentsvalet 21 januari, kan vara löst. Kostunicas parti och president Boris Tadics parti DS, samt en allians av reform- och EU-inriktade småpartier, rapporteras ha gjort upp om en ny regering. Det innebär också att talmansvalet ska göras om.

Kosovofrågan

EU har legat på för att Tadics parti ska ta hand om de regeringsposter som rör säkerhetstjänsten. Det anses helt avgörande för att någonsin få fatt på Mladic och den likaså efterspanade Radovan Karadzic.

Boris Tadic blir ordförande i nationella säkerhetsrådet, som samordnar de olika delarna av säkerhetstjänsten. Dragan Jocic från Kostunicas DSS ska fortsätta som inrikesminister och Tadics och Kostunicas parti ska gemensamt leda säkerhetstjänsten BIA.

Det är med stigande oro som omvärlden följt utvecklingen. Enligt konstitutionen ska nyval utlysas om en regering inte finns på plats till 14 maj.

Det som anses ha blockerat förhandlingarna är striden om Kosovo. FN-medlaren Martti Ahtisaari föreslog i vintras att Kosovo, serbisk provins som styrs av FN, ska få övervakad självständighet. Premiärminister Kostunica har benhårt vägrat gå med på en sådan lösning och även president Tadic har varit starkt kritisk. Frågan ligger nu i FN:s säkerhetsråd där Ryssland hittills sagt nej, med hänvisning till att man inte kan acceptera något som inte Serbien sagt ja till.

Den amerikanske biträdande utrikesministern Nicholas Burns sade däremot i Zagreb på fredagen att Kosovo kan bli självständigt redan i slutet av maj.

Lars Larsson/TT