EU-parlamentet antog resolution mot politiskt motiverade domar i Ryssland
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj (till höger) och hans bror Oleg vid tillkännagivandet av domarna för bedrägeri i en domstol i Moskva den 30 december 2014. (Foto: Dmitry Serebryakov/AFP/Getty Images)


Europaparlamentet har antagit en resolution som fördömer ”politiskt motiverade” anklagelser mot en rysk oppositionsledare. Resolutionen nämner fallet med den politiske aktivisten, Aleksej Navalnyj, som exempel på en utbredd trend av allvarliga kränkningar av rättsstatsprinciper i Ryssland.

– Som förgrundsfigur för oppositionsrörelsens många demonstrationer som uppstått i Moskva sattes Navalnyj i husarrest i februari 2014. Anklagelserna grundade sig på uppdiktade och allvarliga anklagelser och ses som ett sätt att tysta en av Putins mest frispråkiga kritiker, sade Charles Tannock, medlem av Europaparlamentet den 15 januari.

Navalnyj under konstant press

Den 38-årige Navalnyj är advokat, bloggare och en framstående oppositionsledare i Ryssland. Han är mest känd för att avslöja korruption av ryska tjänstemän på hög nivå. Han är också känd för att ha hjälpt till att mobilisera tusentals människor att protestera mot riggning av de ryska parlaments- och presidentvalen i slutet av 2011 och början av 2012.

Allteftersom hans popularitet ökade under 2012 har han varit under konstant press från de ryska myndigheterna. Först blev han strängt övervakad och sedan anklagades han för förskingring och ställdes inför rätta i en domstol i Moskva.

Den första domen i juli 2013 var på fem år. Förespråkare för mänskliga rättigheter säger att den var politiskt motiverad. Domen upphävdes senare och många tror att myndigheterna var rädda för att ett fängelsestraff kunde leda till att tusentals av hans anhängare skulle gå ut på gatorna i protest.

Tack vare att domen upphävdes kunde han ställa upp i Moskvas borgmästarval i september, där han fick 27 procent av rösterna. Utan någon hjälp av det statligt stödda media kunde han ändå nå ut med sin kampanj. Detta visar att han är en framstående ledare för oppositionsrörelsen.

I februari förra året kom en ny anklagelse om förskingring mot Aleksej Navalnyj och hans bror Oleg. Båda befanns skyldiga av en tingsrätt i Moskva i slutet av 2014. Aleksej fick 3,5 års villkorlig dom och Oleg 3,5 års fängelse, som han nu avtjänar.

Resolutionen fördömer rysk taktik

Tillkännagivandet av domstolens beslut som ursprungligen var planerad till 15 januari men flyttade plötsligt till den 30 december. Den här taktiken att flytta domsluten till en helg, då de flesta ryssar är fullt upptagna med helgfirande har använts tidigare. Vid det uppmärksammade fallet med den tidigare oljemiljardären Michail Chodorkovskij användes samma taktik.

– Olagligheter i förfarandet i det här fallet finns det gott om, ända från början och tills domen meddelades utan närvaro av press och internationella observatörer, sade Federica Mogherini, högt uppsatt EU-representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, innan parlamentsmötet på torsdagen den 15 januari.

Det är den här utvecklingen som föranledde EU-parlamentet att anta en resolution som fördömer ”de många rättsfall där politiskt konstruerade skäl används för att förhindra politisk konkurrens, hota det civila samhället och avskräcka folk från att delta i offentliga möten och protester mot landets ledning”.

Resolutionen fördömer också det man kallar ”politisk användning av Navalnyjs familj för att skrämma honom. Oleg Navalnyj, tvåbarnsfar, har aldrig varit delaktig i den ryska oppositionsrörelsen.

EU-parlamentet sade att de stöder Navalnyjs kampanj mot korruption och uppmanade det ryska rättsväsendet att agera självständigt och enligt rysk och internationell rätt.

Bröderna kan vara oskyldigt dömda

Brottet som Aleksej och Oleg Navalnyj dömdes för var förskingring från kosmetikaföretaget Yves Rocher. Båda nekar till brott och det franska företaget säger sig aldrig ha utsatts för brottet, skriver Svenska Dagbladet.

Översatt från engelska.