EU-parlamentariker träffade kinesisk människorättsadvokat
EU-parlamentarikern Helga Trupel träffade Zheng Enchong som är en välkänd människorättsadvokat i Shanghai. (Foto. Epoch Times)


EU-parlamentarikern Helga Trupel träffade nyligen den välkände kinesiske människorättsadvokaten Zheng Enchong i hans bostad i Shanghai. Under ett två timmar långt möte talade de om många känsliga frågor, inräknat Kinas människorättssituation, Tibet, Falun Gong, internetfrihet och avhoppen från det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Helga Trupel kom hem till Zheng vid 10-tiden den 25 november tillsammans med en tysk tolk . De verkade nervösa, berättade han, eftersom de var oroliga för att detta möte skulle hindras liksom det inplanerade mötet med Zeng Jinyan två dagar tidigare. Polisen hade dock fått speciella order om att inte ingripa vid detta besök, de hade lämnat platsen före mötet och återvänt då det hela var över, hävdade Zheng.

– Redan vid 08-tiden, innan de kom till mitt hus, hade alla poliser försvunnit vilket är mycket ovanligt. När Helga och tolken gav sig av igen klockan 12.00 återvände de. Regeringen försökte skapa ett falskt intryck av att jag är fri.

Att mötet med Trupel kunde genomföras kommenterade Zheng så här:
– För det första kände den kinesiska kommunistregimen omvärldens påtryckningar efter skandalen då det uppdagades att den kvinnliga EU-parlamentarikern hindrats från att träffa Zeng Jinyan. För det andra har relationen mellan Kina och EU förändrats en hel del på sistone. Frankrikes president gav sitt medgivande till ett möte med Dalai Lama och KKP sköt då upp mötet mellan Kina och EU som skulle ha hållits i december.

Han fortsatte:
– Jag tror inte att den kinesiska kommunistregimen har någon barmhärtighet med mig. Den kinesiska regeringen oroar sig för omvärldens åsikter och påtryckningarna från Amerika, Frankrike och Tyskland.

Trupel förhörde sig noggrant om Zhengs situation. Enligt Zheng har han suttit i husarrest sedan han frigavs från fängelset. Sedan i juni 2006 har kinesisk polis hållit Zheng under sträng övervakning med hjälp av sex bilar och två motorcyklar. Zheng sade att det vanligen är tolv poliser som arbetar treskift dygnet runt, men att det ibland, under känsliga dagar, är upp till 70 poliser inblandade.

Zheng visade Trupel att två övervakningskameror monterats in av polisen på ytterdörren och berättade att hans telefonlinje var bruten. Trots det fick han ändå fortfarande betala för telefonräkningen.

När Trupel berättade att EU-parlamentet stödjer Dalai Lama gav Zheng sin syn på saken:

– Jag är en advokat. Jag vet att 1954 så uppnådde KKP och Dalai Lama 17 överenskommelser. Vem var det som bröt mot överenskommelserna först? Det var Mao Zedong, KKP:s forne ledare. Enligt överenskommelserna skulle socialsystemet i Tibet bibehållas. Det kinesiska folkets befrielsearmé (PLA) marscherade in i Tibet som försvar. Men efter 1959 tvingade KKP Tibet att förändra de sociala strukturerna, vilket fick Dalai Lama att fly från sin hemstad. Det var KKP som bröt mot överenskommelserna.

Trupel överraskades av Zhengs öppna attityd i Tibet-frågan. Zheng hävdade att många kineser ser på frågan på liknande sätt, men att de inte har några möjligheter att ge uttryck för sina åsikter.

Då Zheng tillfrågades om hur han kunde fortsätta hålla sig uppdaterad på nyheter när KKP totalt blockerat det fria informationsflödet, förklarade han att kineser har tillgång till omvärldens nyheter tack vare att Falun Gong-utövare har utvecklat en mjukvara som kringgår blockaden.

– Berlinmuren i Kina har fallit. Det var tack vare Falun Gong. De har försett oss med den här speciella mjukvaran, en gåva från ovan, sade Zheng.

Zheng följde tidigare KKP, berättade han för Trupel, men nyligen deklarerade han sitt avstånd till kommunistpartiets ungdomspionjärer och undomsbrigader.

Han öppnade ett fönster och visade Trupel slumområdena där utanför.
– Fem miljoner gästarbetare i Shanghai tvingas att bo i dessa rangliga rum eftersom de inte har råd att bo i lägenhet. Sådan är Kinas människorättssituation. Jag hoppas att du även besöker Anhui-, Sichuan- och Henanprovinsen för vidare information om mänskliga rättigheter för kinesiska bönder.

58-årige Zheng har konsulterat fler än 500 familjer som förflyttats i och med Shanghais urbana återutvecklingsprojekt om deras rättigheter till en anständig ersättning. 2003 lyckades han väcka åtal mot Shanghais fastighetspamp Zhou Zhengyi.

Samma år dömdes Zheng till tre års fängelse på grund av ”avslöjande av statshemligheter”. Sedan frigivningen 2006 har han suttit i husarrest och hållits under sträng övervakning.

Översatt från engelska:http://en.epochtimes.com/n2/china/mp-meets-zheng-enchong-7845.html


Helga Trupel tillsammans med petitionärer i Zheng Enchongs bostad. (Epoch Times)

Helga Trupel tillsammans med petitionärer i Zheng Enchongs bostad. (Epoch Times)