EU-parlamentariker: NTDTV:s sändningar till Kina bör återupptas
Holländske EU-parlamentarikern Erik Meijer. (Foto: Paul Levitton/SP)


Erik Meijer från holländska Socialistpartiet har krävt att Europakommissionen ska använda sitt inflytande för att återskapa New Tang Dynasty Televisions (NTDTV:s) sändningar till Kina. Meijer förde upp frågan på dagordningen i Europaparlamentet i fredags.

New Tang Dynasty Television, en oberoende kinesisk tv-kanal har via satellit sänt till Kina sedan 2004. Den 16 juni kunde emellertid tittare i Kina inte längre ta emot NTDTV:s signal.

Parisbaserade Eutelsat som försett NTDTV med satellitsignalerna sade att den försvunna signalen berodde på ett fel i kraftsystemet.
– Som av en händelse händer detta precis innan de olympiska spelen ska starta, kommenterar Meijer det hela.

I sin fråga till Europaparlamentet
framlade Meijer att Eutelsat tagit NTDTV:s signal ur bruk på grund av att Eutelsat även har kontrakt med kinesiskt statliga institutioner.

Europakommissionen har en affärsmässig relation till Eutelsat i bland annat Galileoprojektet (ett globalt navigationssystem som just nu byggs upp av Europaunionen).

– Europakommissionen borde använda sin relation till Eutelsat och bjuda in det franska företaget att återupprätta och upprätthålla NTDTV:s sändningar så fort som möjligt och särskilt innan de olympiska spelen börjar, säger Meijer till Epoch Times.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-7-5/73000.html