EU-parlamentariker kräver att Eutelsat öppnar NTDTV
Edward McMillian Scott, vice-ordförande i EU, diskuterar NTDTV, KKP och OS. (Foto: Epoch Times)


NTDTV:s sändningar i Asien bör återgå till det normala, menade man på presskonferensen i EU-parlamentet.

New Tang Dynasty organiserade, med stöd av Journalisters internationella federation och Reportrar utan gränser, en presskonferens i Europaparlamentet i Bryssel 15 juli. Man uppmanade starkt Eutelsat att omedelbart återupprätta NTDTV:s signal till Asien på W5-satelliten.

Bland talarna fanns EU-parlamentariker från olika politiska grupper, till exempel Edward McMillian Scott, Storbritannien, Marco Cappato, Italien, Helga Truepel, Tyskland och Hanna Folty-Kubicka från Polen.

En representant från NTDTV Belgien sade att Eutelsats förklaring till att sändningarna uteblivit i flera veckor har varit tekniska problem, i form av ”oregelbunden drivstyrka”. Nyligen spelade Reportrar utan gränser dock in ett telefonsamtal som bevisar så inte är fallet och att Eutelsat kan återställa NTDTV:s signal när som helst.

Helga Truepel från den gröna gruppen sade att ”det franska ordförandeskapet i EU bör sätta större press på Eutelsat”.

– Vi ser nu att de löften som den kinesiska regimen gav IOC (internationella olympiska kommittén) 2001 var falska. Situationen, inklusive pressfriheten, försämras. Därför borde Frankrikes president, Sarkozy, inte delta vid OS öppningsceremoni, sade Truepel.

NTDTV:s representant påpekade att NTDTV har ett kontrakt med Eutelsat, och att NTDTV inte har brutit mot någon av kontraktets paragrafer.

– Därför har Eutelsat en moralisk och juridisk skyldighet att omedelbart återupprätta NTDTV:s signal.

Han påpekade att det här är en fråga av högsta prioritet för NTDTV och deras tittare som är beroende av kanalen för att få ocensurerade nyheter och information inne i Kina.

– Sedan i förra veckan har vi samlat över 50 EU-parlamentarikern som kommer att skriva under en petition till Eutelsats vd.

Edward McMillian Scott, vice-ordförande i EU, lyfte fram OS och menade att Europa borde inta en gemensam hållning – eftersom EU-kommissionens ordförande Barosso och EU:s kommissionär för utrikesaffärer Ferero-Waldner har beslutat att inte åka till OS borde inte heller Frankrikes president Sarkozy åka dit.

NTDTV:s representant hälsade också från tv-stationens många tittare i Kina:

Mina familjer och vänner i Kina bad mig hjälpa dem att ge uttryck för deras oro och ängslan, och att de vill ha NTDTV tillbaka så snart som möjligt. De lidande kineserna tittar på NTDTV för att få den enda gnutta av fri information och livsgnista. Snälla, låt inte det enda ljuset i mörkret försvinna.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/ntdtv-satellite-signal-stopped-1269.html