EU-parlamentariker klagar över resorna till Strasbourg
Frankrikes president Francois Hollande (vänster) och Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius (höger) deltog den 5 februari i Europaparlamentets session vid EU-parlamentet i staden Strasbourg, östra Frankrike. Frankrike kämpar för att hålla månatliga möten i Strasbourg, medan vissa parlamentsledamöter yrkar för ett enda säte i Bryssel, Belgien. (Foto: Patrick Hertzog/AFP/Getty Images)


Varje månad måste ledamöterna i Europaparlamentet flytta sin verksamhet till Strasbourg, Frankrike, från huvudkontoret i Bryssel, Belgien, för en fyra dagars session.

Majoriteten av ledamöterna, 78 procent, vill ha en enda plats för parlamentet. Frankrike har dock varit det landet som mest opponerat sig mot skrotningen av kontoret i Strasbourg.

Nyligen har man funnit asbest i en del av byggnaderna i parlamentet i Strasbourg, enligt ett pressmeddelade från Europaparlamentet den 5 mars. Det är inte första gången som byggnaderna i Strasbourg har haft problem. Under 2008 sjönk taket på en av byggnaderna under en sommarsession.

Ledamöterna har ifrågasatt hur pengarna används i Strasbourg, inklusive hur kontrakt tilldelas för byggnadskomplexen, enligt en studie, Bryssel-Strasbourg Seat Study som leddes av den brittiske ledamoten Edward McMillan-Scott.

Flytten av parlamentet kostar varje månad uppskattningsvis 180 miljoner euro och producerar 19 000 ton koldioxid per år.

Brittiska parlamentsledamoten Catherine Bearder twittrade på måndagen: ”Prognosen visar snö i Frankrike. Den månatliga dagslånga flytten till Strasbourg som kostar tid och pengar kommer nu sannolikt att avbrytas. Grrrr.”

Medan det enhetliga europeiska ledarskapet utvecklades använde parlamentet ursprungligen Europarådets lokaler i Strasbourg. Andra institutioner har dock vuxit till i Bryssel, där EU-kommissionen och andra myndigheter nu är baserade.

En artikel som publicerades av Radio Free Europe på måndagen beskriver den månatliga vandringen och hur den startar: fastighetsskötare måste släpa cirka 6 000 lådor fulla av filer till lastbilar utanför parlamentsbyggnaden i Bryssel. Dessa lådor ska sedan forslas iväg till Strasbourg-ledamöternas resekontor.

Förra året röstade ledamöterna för att regelbundet hålla två sessioner samtidigt i Strasbourg för att minska resandet, men Frankrike röstade mot förslaget.

EU-domstolen väntas ta ställning till det senare i år. En mer detaljerad rapport i frågan kommer att släppas i juni.

”Helt klart finns det fransk stolthet bakom detta och vi accepterar det helt och hållet. Å andra sidan vill vi att Frankrike ska förstå att det bara är en tidsfråga innan Europaparlamentet beslutar att flytta och jag skulle råda fransmännen tänka mycket noga på alternativ för staden Strasbourg och de byggnader som finns där”, sade McMillan-Scott till Radio Free Europe på måndagen.

Översatt från engelska