EU och USA utökar sanktioner mot Ryssland
En konvoj av begravningsbilar kör kvarlevorna av offren efter kraschen av Malaysia Airlines flyg MH17 från en flygbas i Eindhoven till Hilversum, Nederländerna den 24 juli, på väg genom Waardenburg. EU förbereder sig för att utöka sanktionerna mot Ryssland. (Foto: Remko de Waal / AFP / Getty Images)


EU med sina 28 medlemsländer och USA:s president Obama har meddelat nya utökade ekonomiska sanktioner mot Ryssland, rapporterar BBC och AP.

Sanktioner från USA inkluderar bland annat förbud för människor i USA att göra bankaffärer med tre ryska banker, VTB, Bank of Moscow, och Rosselkhozbank.

EU utökade på måndagen sina sanktioner som riktas mot oljesektorn, försvarsmateriel och känslig teknik, rapporterar BBC

De nya sanktionerna från EU omfattar sedan upproret i Ukraina ett vapenembargo mot Moskva och ett förbud av försäljning till ryssarna av teknik som har dubbla militära och civila användningsområden eller är känsliga, till exempel avancerad utrustning som används i djuphavs- och arktisk oljeborrning, sade EU-tjänstemän, enligt AP.

Obama sade på onsdagen att USA breddar sina sanktioner och inriktar sig på de viktiga sektorerna inom den ryska ekonomin – energi, vapen och finans.

"Om Ryssland fortsätter på den nuvarande vägen kommer kostnaderna för Ryssland fortsätta att växa", sade Obama enligt BBC på onsdagen.

För att begränsa Rysslands tillgång till Europas kapitalmarknader, kommer EU-medborgare och banker att stoppas från inköp av vissa obligationer eller aktier utgivna av statsägda ryska banker, sade EU- tjänstemän, som talade på villkor av anonymitet, eftersom de inte hade tillstånd att göra offentliga uttalanden, skriver AP. 

EU:s ordförande Herman Van Rompuy och chefen för EU:s verkställande kommission, ordförande José Manuel Barroso, sade att blocket med 28 medlemsländer ämnar skicka en "stark varning" till Rysslands president Vladimir Putin att en "illegal annektering" av Krim och Rysslands destabilisering av Ukraina inte kan tolereras, rapporterar AP.

"Dessutom, när våldet har skapat spiraler utom kontroll och lett till dödandet av nästan 300 oskyldiga civila under deras flygfärd från Nederländerna till Malaysia, kräver situationen en akut och beslutsam reaktion", sade de två topp EU-tjänstemännen i ett uttalande.

Europa, som har mycket större handelsförbindelser med Ryssland än USA, har enligt AP tvekat att vidta lika starka åtgärder som USA av rädsla bland en del ledare att sanktioner kan slå tillbaka mot deras egna ekonomier

Tyskland, till exempel, importerar en tredjedel av sin gas från Ryssland, medan Frankrike har ett kontrakt att leverera två krigsfartyg, skriver AP.

Men på måndagen, i ett sällsynt videokonferenssamtal med president Barack Obama, uttryckte ledarna för Storbritannien, Tyskland, Italien och Frankrike en vilja att sätta in nya sanktioner mot Ryssland i samordning med USA.

Hittills har EU bara riktade sanktioner mot specifika individer, företag eller rebellorganisationer som anklagas för att underminera Ukraina.

"Det är nu upp till den ryska ledningen att avgöra om den vill välja vägen för nedtrappning och samarbete", sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på tisdagen, enligt AP.

De nya EU-åtgärderna kommer att publiceras på torsdagen och gälla med omedelbar verkan.