EU och USA erbjuder miljarder i stöd till Ukraina
USA:s utrikesminister John Kerry (hö) och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (vä) träffades på ryska ambassadörens residens i Paris den 5 mars. Ryssland avvisade kraven på att dra tillbaka styrkorna från Krimhalvön till sina baser. Mötet i Paris i syftade till att lätta på spänningarna över Ukraina och avvärja risken för krig. (Foto: Kevin Lamarque/POOL/AFP)


Pengarna håller på att ta slut i Ukraina och medan Ryssland har stoppat sitt räddningspaket, har EU och USA erbjudit ekonomisk hjälp till landet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ukraina har ont om pengar och dess valuta håller på att falla. Landet har meddelat att de behöver hjälp med ett lån på 35 miljarder dollar.

EU med sina 28 länder sade på onsdagen att man är beredd att ge Ukraina 11 miljarder euro i lån och anslag under de närmaste åren.

EU har också erbjudit sig att påskynda en ekonomisk överenskommelse och

frihandelsavtal med Ukraina. Avtalet skulle stärka Ukrainas ekonomiska produktion och dess industri- och jordbruksexportörer skulle kunna spara cirka 900 miljoner euro per år genom minskade tullar, enligt EU-kommissionens siffror.

Washington har lovat en en miljard dollar i lånegarantier för energistöd.

Statssekreterare John Kerry sade i veckan under ett besök i Kiev att en miljard dollar bara är en början. Han sade enligt AP, att USA arbetar med Internationella valuta fonden (IMF) och andra internationella partner för att utveckla ”ett stödpaket för att hjälpa

Ukraina att återställa den finansiella stabiliteten på kort sikt och för att kunna skapa en tillväxt i sin ekonomi på lång sikt.”

IMF väntas bli den viktigaste räddningslångivaren för Ukraina, och har möjlighet att erbjuda en räddningsaktion på flera miljarder dollar räddningsaktion. Nackdelen är att IMF endast ger hjälp med tuffa villkor.

IMF har tidigare beviljat Ukraina ekonomiskt bistånd under 2008 och 2010, men drog sig ur när regeringen misslyckades med att respektera betalningsvillkoren.