EU och Afrika åter i toppmöte efter Mugabebråket
Statsminister Fredrik Reinfeldt möter pressen i Lissabon. Reinfeldt och biståndsminister Gunilla Carlsson deltar i EU-Afrikatoppmötet den 8-9 december 2007 i Lissabon. (Foto: AFP/ Dominique Faget)


När EU och Afrika träffades för sju år sedan i Kairo överskuggade bråket om Mugabes inreseförbud till EU alla samtal, och det planerade uppföljningsmötet 2003 ställdes in. Nu träffas de två världsdelarna igen i Lissabon den 8-9 december för att läka sina sår och återuppta samarbetet.

Innan mötet har de två politiska giganterna kommit överens om ett gemensamt uttalande om att bygga ett partnerskap byggt på jämlikhet ”bortom traditionella givare-mottagare relationen” där givaren Europa är i överläge och mottagaren Afrika är i underläge. Afrika ställer krav på att bli en jämlik politisk och ekonomisk partner i det framtida samarbetet.

Ghanas president John Kufuor påminde i sitt tal på lördagen om historiens mörka sidor som började med Europas handel med guld i Afrika och sedan förföll till slavhandel, kolonialism och apartheid, enligt EU-Afrikatoppmötets presstjänst. Kufuor beklagade att relationen under fem hundra år inte varit den lyckligaste.

– Vi kom till toppmötet som jämlikar, försäkrade José Sócrates, Portugals president i egenskap av EU-ordförande i sitt öppningstal.

Under de två mötesdagarna ska parterna diskutera fredsproblematik, bland annat den humanitära tragedin i Darfur och Somalia, mänskliga rättigheter i fråga om det kontroversiella fallet Mugabe, åtaganden för millenniemålen, det gemensamma ansvaret i frågan om klimatförändring och migrationsvågen från de fattiga delarna av Afrika till Europa.

EU är också oroad över Kinas ökande inflytande över den afrikanska kontinenten och dess stöd till envåldshärskare i Afrika i jakten på olja och naturresurser, samtidigt som humanitära katastrofer såsom aids-epidemin, svält, inbördeskrig och etnisk rensning drabbar Afrika.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown bojkottar mötet på grund av Zimbabwes president Robert Mugabes närvaro.