EU inför nya regler för kroppsskanning på flygplatser
Två skannrar testas på Hamburgs flygplats innan de installeras på andra tyska flygplatser. Full kroppsskanning används i varierande grad på flygplatser över hela Europa. (Foto: Joern Pollex/Getty Images)


EU antog på måndagen nya regler för att tillåta sina flygplatser att använda den kontroversiella metoden med kroppsskanning. Riktlinjerna kom med strikta förbehåll för integritetsskydd för de medlemsstater som väljer att använda utrustningen.

Siim Kallas, EU:s kommissionär med ansvar för transportsektorn, uppgav att utrustningen ”inte är ett universalmedel” men kan öka säkerheten för resenärerna och vara ett bra alternativ till de befintliga screeningmetoderna.

– De nya reglerna säkerställer att den nya tekniken kommer att omfattas av EU:s standard för detektionsförmåga samt en strikt säkerhet för att skydda hälsa och grundläggande rättigheter, tillade han.

Användning av skannrar förekommer redan på många flygplatser i hela USA, vilket vissa enskilda frihetsgrupper anser inkräkta på passagerarnas integritet.

Enligt den nya EU-lagstiftningen får bilder tagna av kroppsskanningen inte lagras och personalen som övervakar dem måste vara i ett annat rum. Passagerare måste också ha möjlighet att välja en annan screeningmetod innan de går in i flygplatsens boardingområde.

EU:s medlemsländer kan välja om de vill använda sig av kroppsskanning eller inte.

Översatt från engelska