EU inför fler sanktioner mot Syrien
Syriska regimkritiker deltar i en demonstration i Qusayr, en och en halv mil från Homs, den 27 februari 2012. (Foto: Gianluigi Guercia /AFP/Getty Images)


Europeiska Unionen enades på måndagen om att utöka sanktioner mot Syrien på grund av ”regimens fortsatta användning av våld mot civila”, enligt ett uttalande.

EU kommer att upphäva handeln med guld, ädla metaller och diamanter med syriska företag och dess centralbank. Syriska centralbankens tillgångar som ingår i EU kommer också att frysas, men viss legitim handel kan fortfarande äga rum under ”strikta villkor”, enligt uttalandet.

Sju ministrar i den syriska regeringen har fått sina tillgångar frysta och reseförbud, enligt EU. Andra syriska regeringstjänstemän och höga affärsmän har utsatts för liknande sanktioner tidigare.

Dessutom kommer inte fraktflygplan som flygs av syriska flygbolag att få använda flygplatser inom EU, med undantag av plan som är både passagerar- och fraktplan, står det i uttalandet.

De ökade sanktionerna kommer bara några timmar efter att syrierna röstat om landets konstitution i en folkomröstning, vilken skulle tillåta andra partier att delta i landets politiska process som hittills har dominerats av det styrande Baathparti i årtionden. Västerländska ledare och aktivister kritiserade omröstningen som en bluff.

Det lokala samordningskommitténätverket sade att 22 personer har dödats i Homs, där ihållande beskjutning och angrepp från armén har dödat hundratals människor under de senaste tre veckorna. Ytterligare 11 människor har dödats i övriga landet.

På måndagen gick Röda Korset tillsammans med Röda Halvmånen in i Hama för första gången på mer än en månad för att distribuera mat och förnödenheter. Gruppen sade att de fortfarande försöker komma in i Baba Amr området i närheten av Homs för att leverera hjälp och evakuera människor som är instängda där.

Översatt från engelska