EU har "beredskapsplan" ifall Grekland lämnar euron
En grekisk man tar ut pengar från en bankomat i Aten, Grekland. EU-tjänstemän medger att de gör beredskapsplaner för att begränsa bankomatuttagen i händelse av att Grekland lämnar euroområdet. (Foto: Oli Scarff / Getty Images)


Länderna i euroområdet har diskuterat handlingsplaner utifall Grekland beslutar att lämna det gemensamma valutablocket bestående av 17 nationer.

Tjänstemän, som ville vara anonyma, sade till Reuters att det finns ett antal beredskapsplaner färdiga, även om de också sagt att de inte förväntar sig att dessa kommer att behövas. Tjänstemän som talade till nyhetsbyrån uppgav att de inte kan tänka sig att Grekland lämnar valutan.

Finansministrarna har specifikt talat om att begränsa storleken på uttagen från bankomaterna, att införa gränskontroller och att upprätta kapitalkontroller.

Tidningen Ekathimerini rapporterade nyligen att mellan 7,5 miljarder och 8,75 miljarder dollar togs ut från bankerna i Grekland förra månaden. Under de senaste dagarna har uttagen ökat.

”Man håller på att ta fram beredskapsplaner utifrån scenariot att Grekland faktiskt lämnar valutan”, sade en källa involverad i samtalen till Reuters. Källan tillade: ”Det är inga politiska diskussioner, det är finansiella experter som diskuterar eventuella eventualiteter.”

Planeringen är ”förnuftig”, eftersom allt kan hända i ett ”värsta-fall-scenario”, sade han.

En annan tjänsteman betonade: ”Alla beredskapsplaner (för Grekland) återkommer till samma sak:. Att vara ansvarig som en regering är att förutse även det som man hoppas kunna undvika”.

Grekland kommer att hålla nyval på söndag efter förra månadens omröstning där man misslyckades med att bilda regering. Den främsta punkten för oenighet var hur man skulle hantera de mycket impopulära åtstramningsåtgärderna som EU och Internationella valutafonden kräver.

Syriza-partiet, längst till vänster, motsätter sig nedskärningarna. De förväntas göra bra ifrån sig i valet, kanske till och med få en majoritet.

Syrizas partiledare, Alexis Tsipras, upprepade på tisdagen att hans parti inte kommer att bilda en samlingsregering med partier som förespråkar EU:s räddningspaket. Men han tillade att han vill hålla Grekland kvar i euroområdet.

”Om ett av de 17 länderna [i euroområdet] förs till ruinens brant … kommer branden att bli okontrollerbar och den kommer inte att begränsas till Grekland och de sydliga länderna … Det kommer att bryta upp euroområdet vilket inte kommer att vara i någons intresse ”, varnade han, enligt Wall Street Journal.

Översatt från engelska