EU gratulerar Donald Tusk till valsegern
Donald Tusk jublar efter en övertygande seger i det polska parlamentsvalet den 21 oktober 2007. Den avgående polske premiärministern Kaczynski accepterade nederlaget och gratulerade sin rival. Tusks företagsvänliga parti avsatte Kaczynskis konservativa regering i ett val med rekordhögt deltagande. (Foto: AFP/Janek Skarzynski)


EU gratulerade på måndagen Polens nye premiärminister Donald Tusk som ledde det liberala koalitionspartiet Civil plattform (PO) till en övertygande valseger i söndags. Femtioårige Donald Tusk är gift och har två barn.

– Först vill jag gratulera Donald Tusk som jag känner väl. Jag känner väl till hans europeiska övertygelse och åtagande, sade en mycket nöjd José Manuel Barroso, Europakommissionens president, när han träffade journalister i Lissabon på måndagen.

Kaczynskis regering har hittills varit en tuff förhandlare inom EU. Tusk har en EU-vänlig inriktning och siktar på att ingå i eurosamarbetet.

– Jag är säker på att vi fortsätter med ett mycket gott samarbete med den nya regeringen i Polen, sade Barroso.

I och med maktskiftet kan den polska utrikespolitiken framöver genomgå betydande ändringar. Tusk har ifrågasatt landets engagemang i Irak och planerna på det amerikanska missilförsvarsprojektet i Polen. Medan Kaczynskis avgående regering har starka band med USA, vill den nya regeringen knyta en närmare relation till EU.

Inrikes vill Tusk föra en företagsvänligare politik och införa lägre skatt för att stimulera ekonomi och minska arbetslösheten.

Civil plattform fick dock inte egen majoritet i det polska parlamentet Sejmen. När 99,3 procent av rösterna var räknade fick PO 41 procent, regerande Kaczynskis Lag och rättviseparti (PiS) 32, Vänsteralliansen (SLD) 13 och Folkets parti 9 procent.

Resultatet ger PO 209 av 460 platser i parlamentet, PiS 166 och SLD 53 och Folkets parti 31 platser. Tusk förväntas bilda regering med Folkets parti.