EU fördömer arresteringar inför årsdagen av massakern på Himmelska Fridens Torg
Xu Youyu, filosofiprofessor vid Kinas akademi för samhällsvetenskap och en före detta medlem i Röda gardet, reflekterar över kulturrevolutionen från sitt hem i Peking den 28 april 2006. Det var fyrtio år sedan, den 16 Maj 1966 som ordförande Mao Zedong släppte lös Kinas ökända Kulturrevolution. "Mao sade till folk att han ville förverkliga ett rättvist och jämställt samhälle. Han lurade folk genom att säga att (ojämlikhet) berodde på hans fiender,"sade Xu, som anklagar kulturrevolutionen för att ha orsakat osynliga och oåterkalleliga inre skador i människors sinnen. (Foto: Frederic J. Brown /AFP/Getty Images)


EU uttryckte den 28 maj sin oro för de kinesiska myndigheternas senaste tillslag mot människorättsaktivister inför 25-årsdagen av massakern på Himmelska Fridens Torg i Peking, som ägde rum den 4 juni 1989.

I uttalandet som släpptes den 28 maj skriver den europeiska utrikestjänsten (EEAS) som leds av EU:s utrikes- och säkerhetspolitiska chef Catherine Ashton:

"Vi är djupt oroade över den senaste tidens arresteringar och kvarhållanden av ett stort antal fredliga människorättsförsvarare, jurister och intellektuella.”

Den senaste kända arresteringen är en kinesisk nyhetsassistent som arbetade för den japanska tidningen Nihon Keizai Shimbun i Peking. Hennes familj sade på onsdagen att hon anklagades för att ha startat gräl och bråkat med folk. Någon närmare förklaring till anklagelsen finns inte, skriver nyhetsbyrån AP.

Bland andra arresterade och fängslade finns Hu Shigen, föreläsare vid Pekings universitet, Xu Youyu, forskare vid den kinesiska akademin för samhällsvetenskap.

Varje år försöker den kinesiska regeringen att förhindra minneshögtider eller offentliga diskussioner om årsdagen av massakern den 4 juni 1989, men aktivister säger att detta år har varit ett av de mest allvarliga nedslagen. Sådana begränsningar införs vanligtvis några dagar före årsdagen, men i år säger många dissidenter att de har placerats i husarrest månader före årsdagen och har blivit varnade för att prata med media.

"Responsen från de kinesiska myndigheterna inför 25-årsdagen har varit hårdare än tidigare år, eftersom de envisas med att försöka radera händelserna från den 4 juni ur folkets minne," sade Salil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International, i ett uttalande, rapporterar AP.

Miljontals kineser stödde demokratiprotesterna som inleddes i april 1989 med krav på stopp för korruption och mer demokrati. Massakern när civila sköts ner på Himmelska Fridens Torg av en bataljon från Folkets befrielsearmé, brukar kallas Fjärde juni incidenten på kinesiska.

Händelsen som rapporterades av journalister i Peking chockade hela världen. Kommunistpartiets ledare i Kina censurerar fortfarande nyheter och information om massakern.

Rapporter som sammanställts av Human Rights in China (HRIC), en oberoende förening för mänskliga rättigheter i Kina som grundades i mars 1989 av utländska kinesiska studenter och forskare, visar på mängder av gripanden och kvarhållanden sedan april i år.

EU uppmanade nyligen Kina att respektera universella lagar om mänskliga rättigheter och att respektera samvetsfrihet, yttrandefrihet och föreningsfrihet och att frige alla politiska fångar.

Översatt från engelska.

Tilläggsrapportering av Lotta Svedin.