EU-delegation hindrades från att besöka aktivist i Peking
Den kinesiska dissidenten Zeng Jinyan i inofficiell husarrest i Bobo Freedom Village. (Foto: Frederic J Brown/Getty Images)


Kinesiska myndigheter hindrade EU-parlamentets delegation från att träffa den kinesiska dissidenten Zeng Jinyan den 25 november. Zeng Jinyan är gift med årets vinnare av Sacharovpriset, Hu Jia, och sitter i husarrest tillsammans med parets fyraåriga dotter. Enligt den tyska EU-parlamentarikern Helga Trupel nekades delegationen tillträde till området och avisades därifrån på ett ohövligt sätt.

– Människorättssituationen i Kina har inte förbättrats, trots stora löften inför de olympiska spelen, citerades Trupel i ett pressmeddelande.

Hon hade planerat att besöka Zeng Jinyan för en pratstund och för att överlämna en present till dottern.

– Det var en verkligt otrevlig situation. Först förföljde underrättelsetjänsten oss i en bil och väntade uppenbarligen på oss utanför lägenheten. Jag ville träffa Zeng Jinyan som jag träffat tidigare, för två år sedan. Hon hade bekräftat via telefon att hon inte hade tillåtelse att komma och möta oss, berättade Trupel för Reportrar utan gränser.

Trupel anser att dessa händelser visar på respektlöshet inför de fundamentala rättigheterna i Kina, och att det tydligt visar att EU-parlamentet gjorde helt rätt i att tilldela Hu Jia årets Sacharovpris.

– Hur kan den kinesiska polisen visa ett sådant förakt för en Eu-parlamentariker och för utländska journalister att de vägrar att låta dem träffa en kinesisk medborgare som ville träffa dem? undrade Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Demokratiförespråkaren Zeng Jinyan har gjort sig känd genom sin blogg och dokumentären ”Fångar i Frihetsbyn”, i vilken hon dokumenterade familjens husarrest under 2007.


Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/hu-jia—china-european-parliament-7711.html