"EU är kretsen kring euron"
Euro som viktig europeisk valuta. (Foto: Sean Gallup / Getty Images)


Fredstanken var grunden då Tyskland och Frankrike efter två världskrig hade fått nog av död. I dag har detta fredsprojekt som pågått i 60 år blivit en stor framgång med 28 länder som samarbetar inom den Europeiska Unionen, EU, med varandra och andra runt om i världen.

Fredssträvan behövs fortfarande. Det visar bland annat rysslands president Putin som inte respekterade Ukrainas gräns utan annekterade Krim. Det finns även splittringstendenser inom EU.

Den ekonomiska krisen och de krav som denna kom att ställa på länder i södra Europa, har skapat ett missnöje där på grund av åtstramningspolitiken. Det har delat Europa i två delar, den södra och den norra.

– Kritiken från södra Europa går ut på att uppe i norr är tyskarna besserwisser som talar om hur de i söder ska göra, och norra Europa tycker att de i söder är lata och inte kan betala skatt, sade Karl-Erik Norrman generalsekreterare, European Cultural Parliament, Berlin under Europa Forum, Hässleholm nyligen.

Tack vare missnöjet kan det stora vänsterpartiet i Grekland komma att bli landets största parti. På högerkanten kan vi få se högljudda missnöjespartier dyka upp. I Holland finns antimuslimska stämningar, i Belgien är det istället marockaner, och i Danmark debatteras rätten att ta del av välståndsförmånerna i landet för dem som inte är danskar.

Andra är missnöjda med den fria rörligheten som gör att vi alla EU-medborgare kan flytta dit vi vill. Detta vill Cameron reglera trots att det är en hörnsten i EU.

Det är möjligt
att missnöjet skulle motverkas av en offentlig europeisk arena med ett medium som följs av alla européer.

– All fakta visar att den [fria rörligheten] har varit till en stor fördel för samtliga medlemsstater. Men det här verkar inte ta på den politiska debatten, sade Pierre Schellekens, chef för  EU-kommissionens representation i Sverige.

Mellan den 23 och 25 maj i år ska 400 miljoner röstberättigade européer i 28 länder välja sina respektive länders ledamöter till den Europeiska Unionen. Sverige tillsätter 20 parlamentsledamöter av totalt 751.

Det nya parlamentet och ministerrådet har två klyftor som de måste överbrygga, den mellan norra och södra Europa och den mellan de länder som har en gemensam valuta och de som inte har det.

Den monitära unionen EMU har 17 medlemmar idag, men Sverige är inte med i eurosamarbetet.

– Det är ett enormt mycket tätare samarbete kring valutan på alla plan, det är centrum, sade Rolf Gustafsson, kolumnist och tidigare Europakorrespondent.

– EU av idag är kretsen av länder kring den gemensamma valutan.