Ettbarnspolitiken drev professor till självmord
Cao Tingbing, professor vid Renminuniversitetet, begick självmord efter att ha brutit mot Kinas ettbarnspolitik. (Foto: Weibo.com)


Cao Tingbing, professor vid Renminuniversitetet i Kina, tog sig liv den 19 mars genom att hoppa från en byggnad.

Han anklagades av flera kollegor för att ha fått ett andra barn, och var under hård press, enligt Li Jianxin, professor vid Pekinguniversitetet.

Li skrev på mikrobloggen Sina Weibo att Caos död definitivt kunde skyllas på att hans kolleger anklagade honom för att fått ytterligare ett barn, och därmed brutit mot Kinas ettbarnspolitik. Cao hotades med avsked, och på grund av den stora press han befann sig under tog han sitt liv genom att hoppa från en byggnad.

Cao växte upp i Henanprovinsen. Han forskade vid Harvarduniversitetet 2002-2005 och var adjunkt vid kemifakulteten på Renminuniversitetet 2005. Från november 2010 var han chef för kemifakulteten och handledare till doktorander.

Användaren “Lu Chichiawan Myth” kommenterade på Sina: ”Var det värt att byta ett liv mot ett annat liv? Det är dags att Kina upphör med familjeplaneringspolitiken!”

Kontroversen kring ettbarnspolitiken fick nyligen internationell medieuppmärksamhet efter att en kvinna i Shaanxiprovinsen fick tvångsabortera sitt foster i sjunde månaden. Kvinnan och hennes man stämplades som ”förrädare” av de lokala myndigheterna eftersom de hade pratat med utländska medier.

Översatt från engelska.