Ett vintrigt besök i Yorkshire
Yorkshires hamn (Foton: W. Gifford-Jones)


”Varför åkte du och din son till England och Yorkshire, i januari ?” frågade mina vänner mig. Jag förklarade att jag hade ett sällsynt tillfälle att intervjua Dr Sydney Bush, en framstående engelsk forskare, så varför inte också samtidigt ta en titt på hans hembygd Yorkshire? Och vilken tidpunkt är mer passande att sitta vid en mysig brasa i en engelsk pub.  

Bob och jag tillbringade de första dagarna i Hull, en av Yorkshires större städer, som ofta beskrivs som en pärla i Yorkshires magnifika krona. Staden ligger på strandbankarna mellan floderna Hull och Humber och är en historisk stad. Staden var en gång Englands mest trafikerade hamn på den östra kusten. Den gamla hamnstaden har genomgått en stor omvandling där tidigare marina lagerlokaler har förvandlats till lyxlägenheter bredvid pittoreska restauranger. Staden kan även stoltsera med åtta gratis museer, teatrar, ett pulserande nattliv och kontinentala restauranger på Princes Street.

Vi stannade på Tickton Grande, ett förtjusande värdshus nära Beverley efter att vi lämnat Hull. Platsen var en perfekt bas för att utforska de vackra städerna, de fantastiska kusterna och det majestätiska östra Yorkshires kullar. Den medeltida staden Beverley bara några kilometer från Hull, är känd för sin domkyrka som byggdes på 1200 talet, de smala kullerstensgatorna och antikvitetsaffärer. Och det finns alltid en pub full av historia där du kan äta njuta av den traditionella maträtten ”fish and chips”.

Men det var vår värd som hjälpte oss att upptäcka kullarna och de höglänta byarna. Området sträcker sig från de kritvita klipporna vid Flamborough Head till Humber Estuary, ett radband av byar sammanflätade i de lugna och rofyllda kullarna i Yorkshire. Byarna och den omgivande landsbygden har inte förändrats mycket sedan medeltiden med smala, slingrande vägar, majestätiska molnformationer och rullande bergssluttningar. När vi reste över kullarna och dalarna så hade varje by en egen karaktär; kanske en vacker kyrka, rader av gamla stugor, en eller ett par legender eller bara en välkomnande plats med en varm brasa som blir svår att lämna. Den berömda medeltida byn Wharram Percy får man bara inte missa. Kullarna är också ett vandringsparadis. De kan korsas genom ett antal enkla vandringsstigar.

Driffield, kullarnas huvudstad, belägen i östra Yorkshire, besöktes av kung John år 1200. John Wesley, grundare av metodistkyrkan, predikade år 1772 under eken vid marknaden. I dag är det en blomstrande marknadstad.

Vi tillbringade en dag i den historiska staden York, i hjärtat av Yorkshire och ett av Englands främsta resmål. Med en historia som sträcker sig tillbaka till romartiden över vikingatiden, blev York så småningom en av Europas viktigaste medeltida städer. Stadens arkitektur är väl bevarad, inklusive Yorkkatedralen som är den största gotiska katedralen i norra Europa och den väldiga stadsmuren som härstammar från 1200-talet. Precis som med en mängd byggnader av historiskt intresse, är York fullspäckad med attraktioner för vuxna och barn som Jorvik Viking Centre och National Rail Museum. På sommaren kan du ta en båttur nedåt floden Ouse.

En annan dag åkte vi över ljunghedarna på vår väg till Lake District. Ljunghedarna, som befann sig utan ljung vid denna tid på året, tycktes kuslig och öde och förde tankarna till den historiska deckaren Baskervilles hund, skriven av Sir Arthur Conan Doyle. Man kunde nästan höra den yla. Det är knappast en plats där man vill tillbringa natten. Vid en återblick på resan så var ljunghedarna en av höjdpunkterna. Senare samma dag kom vi till Windermere som ligger välbevarad längs stranden av sjön Windermere, en mycket lugn miljö i ett område som jag vill återkomma till en annan gång.

Whitby i norra Yorkshire är en plats som måste besökas. Det är en väl skyddad kuststad vid Nordsjön, omgiven av höga klippor. Whitby är känt för tillverkning av smycken gjorda av hård, djupsvart lignit, ett slags brunkol. Drottning Victoria bar inget annat än ett kolsvart Whitby-halsband när hennes älskade make prins Albert begravdes. Det var också den hamn varifrån Captain Cook erövrade den nya världen. Men av större betydelse för oss den här dagen var Magpie Cafe. Vi var båda överens om att den hade en varm atmosfär och Englands bästa fish and chips.


Magpie Cafe

Magpie Cafe

Vad är det som jag minns bäst från alla de mil vi åkte i Yorkshire? Det var landsbygden som böljade i alla tänkbara riktningar, kilometer efter kilometer av stenmurar, de slingrande landsvägarna och middagarna på pubarna framför den sprakande brasan. Under alla mina resor har jag aldrig sett något så vackert som den engelska landsbygden, trots att det var vinter.

När vi motvilligt lämnade Yorkshire var det en sorglig stämning. Vi fick höra att den nedåtgående ekonomin också kommit till de engelska pubarna. De försvinner i snabb takt. Så här kommer ett råd från mig till dig. Åk snart till England, vinter eller sommar.

För ytterligare information besök www.realyorkshire.co.uk

Artikeln har översatts från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/12459/