Ett tiotal svenskar i Mogadishu
SOMALIA, Mogadishu: Islamiska rebeller väntar den 25 december 2006 på flygplatsen i Mogadishu, Somalia. Etiopiskt krigsflyg bombade flygplatsen i Somalias huvudstad. (Foto: AFP/Stringer)


Etiopiskt flyg angrep på morgonen internationella flygplatsen i Mogadishu. Svensk-somaliern Hassan Abdullahi som är i Mogadishu har träffat ett tiotal svensk-somalier som är i staden just nu.

Ryskbyggda jetplan svepte in över Somalias huvudstad och fällde minst två bomber över flygplatsen, som öppnades nyligen.

TT har talat med svensk-somaliern Hassan Abdullahi i Mogadishu som såg etiopiska jaktplan flyga in över staden.

Abdullahi, socialdemokratisk ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige, är upprörd:

– Etiopierna angriper civila mål som flygplatsen. Där skadades civila när landningsbanan bombades i morse. Jag vet inte själv hur jag ska komma ut nu.

Abdullahi säger sig ha träffat ett tiotal svensk-somalier som är Mogadishu just nu. Sammanlagt befinner sig ungefär 500 somalier med medborgarskap i europeiska länder i den bombade huvudstaden, säger han.

Upprördheten bland somalier är stor:

– Jag har träffat folk både från Puntland och Somaliland som vill delta i försvaret mot Etiopien.

Puntland och Somaliland är två områden som bildat egna republiker inom Somalia under det senaste decenniet av kaos i landet.

– Carl Bildt och Cecilia Malmström måste agera för att hejda Etiopien, säger Hassan Abdullahi i telefon från Mogadishu.

Bildt sade till TT i söndags kväll att läget i Somalia är allvarligt och att Sverige har svårt att hjälpa svenska medborgare där:

– Därför har vi uttryckligen sagt att man inte ska åka dit, sade utrikesministern.

På morgonen riktade även etiopiska armén och trupper lojala mot den somaliska interimsregeringen ytterst intensiv artillerield mot ett område strax söder om interimsregeringens högkvarter i staden Baidoa.

Interimsregeringen meddelade i dag att den har stängt alla gränser till lands, till sjöss och i luften, rapporterar Reuters.

Men regeringen befinner sig i den enda stad som den fortfarande behärskar, Baidoa, och har absolut ingen kontroll över landets gränser.

Interimsregeringen har som enda verkliga stöd omvärldens diplomatiska erkännande och Etiopiens militära styrkor. När den nu meddelar att ”vi har beslutat att stänga alla gränser och ber det internationella samfundet att stödja oss i detta” har det föga tyngd.