Ett mysterium varför Germanwings-planet kraschade
I denna bild som tillhandahålls den 25 mars av Ministère de l'Interieur (franska inrikesministeriet), syns räddningsteam på olycksplatsen där Germanwings Airbus flyg 4U9525 kraschade på tisdagen i de franska Alperna på 25 mar 2015 nära Seyne, Frankrike. Planet var på väg från Barcelona till Düsseldorf. Alla 150 passagerare och besättningen tros ha dött. (Foto: F. Balsamo - Gendarmerie nationale / Ministère de l'Interieur via Getty Images)


Det är ett mysterium varför Germanwings flyg 4U5925, en Airbus A320, kraschade i de Franska alperna på tisdagen. Planet var på väg från Barcelona till Düsseldorf. Airbus-planet föll från sin marschhöjd på 11.500 meter till 2000 meters höjd och kraschade vid det 2 961 meter höga Tête de l’Estrop i Alperna.

Planet föll ner under närmare tio minuter, innan den kraschade, rapporterar NBC. Planet försvann från radarn på bara några minuter. Inget nödanrop sändes från planet.

Enligt franska myndigheter, har ett av planets svarta lådor lokaliserats i Alperna. Det var den svarta lådan som spelar in kommunikationen i cockpit som hämtades från platsen, sade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve. Men lådan var skadad, och måste återställas för att kunna användas, enligt AP.

Planet störtade i en avlägsen, snöig del av de franska Alperna. Vrakdelar från planet ska ha hittats i närheten av samhället Barcelonette, enligt Sveriges Radio.

Sjuttiotvå tyskar, omkring 51 spanjorer och passagerare från Storbritannien, USA, Australien, Japan, Israel, Turkiet, Danmark, Nederländerna och åtta andra nationer tros vara bland de 150 ombord som dog. Däribland fanns 14 tyska skolungdomar från staden Haltern, två tyska operasångare, och två spädbarn, rapporterar AP.


Helikopterbilder visar hur vrakdelar är spridda över ett stort område. Några större flygplansdelar syns, men det mesta av planet har slagits sönder i spillror. (Foto: F. Balsamo - Gendarmerie nationale / Ministère de l'Interieur via Getty Images)

Helikopterbilder visar hur vrakdelar är spridda över ett stort område. Några större flygplansdelar syns, men det mesta av planet har slagits sönder i spillror. (Foto: F. Balsamo – Gendarmerie nationale / Ministère de l’Interieur via Getty Images)

Bland de döda fanns också tre generationer av en spansk familj – en skolflicka, hennes mor och mormor, enligt deras hemby utanför Barcelona. Svenska UD har uppgett för Ekot att de ännu inte har några uppgifter om svenskar ombord.

Rektorn för Joseph Koenigs högstadium i Haltern, Ulrich Wessel, kallar förlusten av de 16 elever och två lärare – en som just hade gift sig och en annan som snart skulle bli gift, för en ”Tragedi som gör en mållös”skriver AP.

Jag blev tillfrågad igår hur många elever det finns på gymnasiet i Haltern, och jag sade 1283 utan att tänka. Sedan var jag tvungen att säga efteråt, tyvärr är det 16 färre sedan i går ”, sade han. ”Det är bara hemskt.”

Flygplanets kapten uppges ha flugit för Lufthansa i tio år och hade 6 000 flygtimmar.

– Det här är en tragedi som inträffat på fransk mark, sade Frankrikes president François Hollande.

På onsdag kväll rapporterades att även den andra svarta lådan har hittats och enligt Svt kommer de troligen att transporteras till Toulouse där flygplanet Airbus tillverkas.

Den ena lådan innehåller färddata och tekniska parametrar och den andra kommunikationen i cockpit mellan piloterna och flygledningen.

Uppdaterad:19:57 25-3-2015