Ett hundratal företag på China Baltic Sea Business Forum i Kalmar
Kalmar Slott där årets China Baltic Forum ägde rum i helgen i strålande sol. (Foton: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Kalmar visade sig från sin allra bästa sida när företag från olika delar av världen möttes på årets China Baltic Sea Business Forum i slutet av veckan.

Forumet brukar vartannat år utspela sig i Kalmar och varannat år på en vänort i Kina.  Med anledning av det svenska ordförandeskapet i EU valde huvudarrangören Reigonförbundet i Kalmar, att även i år hålla till i Sverige och på vackra Kalmar slott.

I strålande sol välkomnades ett hundratal företag i syfte med att samarbeta med baltiska länder och/eller Kina och finna någon form av handelsutbyte.

Deltagarna verkade alla nöjda efter två dagar av seminarier, utställningsexpon och matchningssamtal med eventuellt blivande kunder.


Daniel Pålsson från Karlstad och företaget Project Performance Limited med grundade erfarenheter efter att ha drivit företag i Kina i 20 år.

Daniel Pålsson från Karlstad och företaget Project Performance Limited med grundade erfarenheter efter att ha drivit företag i Kina i 20 år.

Daniel Pålsson, affärsområdeschef på företaget Project Performance Limited från Karlstad har drivit företag i minst 20 år i Kina. Han ger några råd för hur man bör tänka om man är på gång att starta ett företag i Kina.

– Det viktigaste är att vara sig själv. Sedan ska man prata med folk som gjort det förut. Men sen ska man inte tro att det är så konstigt egentligen, man ska vara ärlig, uppriktig och hålla en jämn linje. Inte svänga sig eller försöka lura dem. Affärsmässigt ska man se till att få betalt och det får man genom att man har en bank-till-bank-relation. Ge inte kredit utan se till att ha ett fungerande betalningsinstrument och ta hjälp av lokala människor, rekommenderar han.


VD för Science Park i Kalmar, Louise Östlund (till vänster), projektledare och informatör Sofia Roström, samt tolk och administratör Amanda Liu.

VD för Science Park i Kalmar, Louise Östlund (till vänster), projektledare och informatör Sofia Roström, samt tolk och administratör Amanda Liu.

Science Park informerade om ett nystartat projekt där företag som önskar handelsutbyte kan registrera sitt företag och produkt i en databas som även hålls tillgänglig för registrerade kinesiska företag. Under projekttiden (tom sista december 2010) är det gratis att registrera sig, därefter vet man inte ännu hur arbetet går vidare.


Stavros Kanellos för Folkuniversitetets kursverksamhet vid Lunds universitet. I bakgrunden, Brian Kottonya, forskare i kemi och huvudlärare i engelska på Folkuniversitetet.

Stavros Kanellos för Folkuniversitetets kursverksamhet vid Lunds universitet. I bakgrunden, Brian Kottonya, forskare i kemi och huvudlärare i engelska på Folkuniversitetet.

Andra glada och nöjda företagare på plats var Ulla Rolf och Peder Bylander från ALMI (Kronoberg) och Folkuniversitetet som marknadsförde sina kinesiska språkkurser ( i mandarin) och affärsengelska.

En kvinnlig företagare direkt från Kina, Ji Qing, var där för att representera stålindustriföretaget G RX International Enterprise från Nantong City i Jiangsuprovinsen. Hon kände sig också mycket nöjd och hade fått mycket intressanta kontakter. Hon försöker vidareutveckla relationerna med dessa framöver:

– Jag har redan tio års erfarenhet av export till svenska företag som Veland och Nibe och vi försöker hitta fler, kanske även ta in svenska produkter till Kina. Jag har träffat åtta-tio företag under dessa dagar varav hälften är mycket intressanta för oss, sade hon.


Advokat Teppo Laine från Finland.

Advokat Teppo Laine från Finland.

Bland flera andra stora advokatfirmor på forumet träffade Epoch Times advokaten Teppo Laine från den finska advokatbyrån, Legistum Attorneys. Han intresserar sig för den globala marknaden.

– Vi har klienter som är intresserade av att investera i Finland och finska företag som försöker nå ut till Kina. Lagen är annorlunda i de båda länderna men vi har ändå inte haft så mycket komplikationer. Man måste ta hänsyn till att det är olika i de olika länderna och väga in det i beslut som fattas. Sättet att göra upp kontrakt på och sättet på hur man driver affärer är annorlunda i de olika kulturerna.

Detta är första gången för Teppo på forumet. Han är förtjust över både vädret och miljön på slottet.

– Jag gick upp tidigare för att kunna ta bilder. Jag tycker det har varit mycket trevligt.

Företagen får en halvtimmes matchningssamtal med de företag de är intresserade av att arbeta med. Sedan har de möjlighet att träffas på kvällarna och knyta ytterligare förbindelser med varandra och lära känna varandra bättre. Teppo tycker att det varit en fantastisk situation att möta människor på.

– Jag försöker få en bra bild av den sociala situationen och ekonomin och det ”politiskt korrekta”, det finns mycket jag inte skulle kunna tillåta i mitt land och det är mycket som är politiskt. Jag har så klart min egen åsikt om saker, men den offentliggör jag inte, fortsätter han.

– Vi jobbar inte inifrån Kina, men vi har haft personer som bor här och är kineser. Det finns många anledningar till varför problem kan uppkomma och det har ofta med kulturskillnader att göra. Mestadels handlar det förstås om ekonomiska intressen. Pengarna styr landet, skrattar Teppo.