Ett halvt ton elfenben beslagtaget i Malaysia
En väktare från Kenya Wildlife Services vaktar beslagtaget elfenben på väg till Malaysia i augusti 2010. Malaysiska tullen beslagtog på måndagen närmare ett halvt ton elfenben som exporterats från Sydafrika. (Foto: Tony Karumba /AFP/Getty Images)


Malaysiska tulltjänstemän beslagtog på måndagen nästan ett halvt ton elfenben som exporterats från Sydafrika, enligt Traffic, en grupp som arbetar mot djurhandel.

Elefantbetarna anlände till Port Klang, beläget i den västra delen av landet, och tulltjänstemän fastslog att de kom från Kapstaden som är en känd knutpunkt för den illegala handeln med elfenben och noshörningshorn, enligt Traffic.

Det ovanliga var att slutdestinationen var Malaysia, i stället för att bara vara ett omlastningsland. Transporter av illegalt elfenben och noshörningshorn brukar oftast bara göra ett stopp i Malaysia innan de transporteras till andra länder, nämligen Kina och Vietnam.

492 kilo elfenben var ”individuellt förpackade i bubbelplast och därefter i pappkartonger,” sade Traffic. De var gömda bland träd, golvmaterial, och deklarerades som mattor av polyester och nylon.

Det var det tredje beslaget av elfenben de senaste sex månaderna i Port Klang.

”Även om detta är ett litet beslag har många elefanter dödats i onödan ”, sade tulldirektören i delstaten Selangor, Dato ‘Azis Yacub till reportrar på måndagen, och tillade: ”Våra undersökningar kommer nu att fokusera på varför Malaysia används som en slutdestination.”

Översatt från engelska