Ett försök att stoppa förföljelsen i dess inledning
Fotomontaget visar Falun Gong-utövare på Himmelska fridens torg i Peking, bli slagna. De kom för att vädja till myndigheterna om rättvisa för Falun Gong. (Foto: Minghui.org)


Den 19 juli 1999 reste jag med en långfärdsbuss från Hebeiprovinsen till Peking. När vi kommit halvvägs stoppades bussen av beväpnad polis. Jag kunde höra att en polis sade till chauffören att de ville hejda Falun Gong-utövare på väg till Peking för att vädja.

Sedan bussen anlänt till stationen vid Militärmuseet klev jag av och promenerade till China Central Television:s (CCTV) byggnad. Stämningen var mycket spänd och många tjänstemän, poliser och civilklädda poliser var på plats. Det hade ryktats att CCTV ville sända en film som förtalade Li Hongzhi, grundaren av den andliga metoden Falun Gong.

Filmen hade producerats i Wuhan, huvudstaden i Hebeiprovinsen, och tusentals Falun Gong-utövare från Wuhan hade redan vädjat hos CCTV om att man skulle stoppa den sändningen ryktet talade om.

Jag hade tagit en kandidatexamen vid Tsinguauniversitetet, ofta kallat ”Kinas MIT”, och väntade på att påbörja doktorandutbildningen under 1999. Den 20 juli begav jag mig till skolan och gick på datorn in på den då nyligen startade Falun Gong-sajten Minghui.

Jag blev chockad: alla utövare med ansvar för platser där man volontärt lärde ut Falun Gong liksom alla medlemmar av Beijing Falun Gong Research Society hade frihetsberövats vid midnatt.

Många Falun Gong-utövare i Changchun, Shenyang och andra platser som hade vädjat till sina respektive provinsregeringar, om att förutsättningarna för att kunna utöva Falun Gong måste skyddas, hade misshandlats och arresterats av polis.

Vädjan i Peking

När jag åt i kafeterian träffade jag många Falun Gong-utövare och vi beslöt att nästa dag vädja hos Statliga byrån för brev och besök, en myndighet som ska vara öppen för alla Kinas invånare att vädja om korrigering av alla slags fel.

21 juli var en mycket varm dag. Gatorna kring Statliga byrån för brev och besök var fyllda med civilklädda poliser som slumpvis frågade efter utövares ID-handlingar. Trots det fanns många utövare från Peking där. De lät sig inte skrämmas.

Jag såg två utövare som såg ut att komma från en annan provins bli knuffade in i en polisbil. Den ene frågade. ”Varför arresterar du mig?” En polisman sade: ”Det får du reda på så småningom.”

När alltfler Falun Gong-utövare samlades ökade också antalet poliser. Den ena stora tomma bussen efter den andra anlände och poliserna började gripa och släpa in utövare i bussarna.

Men utövarna gjorde passivt motstånd. De stod stadigt, hand i hand, arm i arm. Men plötsligt rusade ett tiotal poliser mot en medelålders manlig utövare, kastade honom till marken och slog honom våldsamt. När han svimmat lastades han på en buss.

Utövarna skanderade: ”Skydda konstitutionen, [poliser] får inte slå folket.”

En polisman stod inte långt från mig och jag sade till honom: ”Ni kallar er själva folkets armé, varför slår ni då folket?” Han blev mållös.


Huang Kui som numera bor i USA talar på ett möte framför kinesiska konsulatet i Chicago 25 april 2009. (Foto: Minghui.org)

Huang Kui som numera bor i USA talar på ett möte framför kinesiska konsulatet i Chicago 25 april 2009. (Foto: Minghui.org)

När poliserna våldsamt drog och slet i oss skadades mina bröstmuskler.

Senare tvingades utövare in i de stora bussarna och fördes till Shijingshan Stadium i Pekings utkant. De packade in mer än hundra personer i en buss men det fanns bara en beväpnad polis vid chaufförens sida som vaktade dem.

Det agerandet visade att polisen visste att det var goda oskyldiga medborgare som arresterades. Den ensamma vakten på bussen bevisade att Falun Gong-utövarna är goda människor som upprätthåller principerna sanning, godhet, tålamod.

Efter framkomsten till Shijigshan Stadium knuffades vi till marken och fick sitta under den stekande solen medan poliser förolämpade och hånade utövarna. En manlig utövare slogs konstant ner av poliser men han reste sig upp om och om igen.

Senare förde de oss till Fengtai Stadium, där ännu fler utövare hölls fängslade. Jag såg kravallpoliser med hjälmar, sköldar och batonger som slog utövare. En student vid Tsinghua University misshandlades tills hans t-shirt bara var tygremsor.

Dagen därpå gick vi åter för att appellera. Situationen var ungefär som dagen före. Många utövare blev slagna och arresterade.

Förtal, söker rättvisa

På eftermiddagen gick jag till Tsinghua universitet för att ta hand om några saker. Klockan 15 fick alla elever och professorer ett meddelande om att de omedelbart skulle se på tv:n. En person med elakt utseende visade sig på skärmen och meddelade att departementet för Civil Affairs hade förbjudit Falun Gong.

I och med det började medierna att oupphörligt attackera Falun Gong. Alla tv-kanaler, dagstidningar, radiostationer och internetsajter utnyttjades för att svartmåla Falun Gong och grundaren Li Hongzhi.

Under dessa dagar var vädret extremt hett i Peking. Mina vänner på universitetet sade att det kändes som att leva i helvetet.

Medias enorma förtalskampanj mot Falun Gong plågade mig ofantligt. Det enda jag tänkte på var att vädja till myndigheterna om rättvisa för Falun Gong.

Under de följande dagarna gjorde utövare från Tsinghua universitet, Peking och andra områden stora ansträngningar för att berätta för människor om den förföljelse som inletts. Utövarna drabbades av stora förluster.

Nästan varenda utövare vid Tsinghua universitet, såväl professorer som studenter, förföljdes. Majoriteten dömdes till fängelse eller arbetsläger, i upp till 13 år.

Den före detta Tsinghuastudenten Yuan Jiang dog av tortyr och misshandel. Liu Zhimei, en ung kvinnlig student, drevs till psykiskt sammanbrott och är nu funktionshindrad. Zhang Lianjun, också en tidigare student, utsattes för hjärnskada och är nu förlamad. Detta är bara några få exempel.

Jag arresterades flera gånger och dömdes till fem års fängelse. Jag tillbringade två år i Second Detention Center of Zhuhai City och tre år i Sihui Prison in Guangdong Province och tvingades utföra slavarbete.

Misshandeln bestod av tvångsmatning, slag, elchocker med elbatonger och att jag förvägrades sömn. Dessutom plågades jag av kulturrevolutionsliknande kritiksessioner och hjärntvätt.


Foto av Liu Zhimei, student vid Tsinghua universitetet innan hon drevs till psykiskt sammanbrott. Hon är nu funktionshindrad. (Foto: Minghui.org)

Foto av Liu Zhimei, student vid Tsinghua universitetet innan hon drevs till psykiskt sammanbrott. Hon är nu funktionshindrad. (Foto: Minghui.org)

Förändrar Kina

Det lidande som Falun Gong-utövarna från Tsingua University utsattes för är bara ett mycket litet exempel på vad utövare över hela Kina har utstått. Under de senaste 14 åren har det berättats om så många hjärtskärande fall. Många utövare har offrat sina liv när de stått upp för rättvisan och sin egen värdighet.

Men utövarnas uthålliga ansträngningar håller på att förändra saker inne i Kina. Alltfler kinesiska medborgare har börjat förstå sanningen om Falun Gong. De ger uttryck för sitt missnöje med myndigheterna genom att lämna Kinesiska kommunistpartiet. Vissa har till och med börjat utöva Falun Gong.

Under de senaste 14 åren har Kinas kommunistparti bytt ledare två gånger, men förföljelsen fortsätter.

Falun Gong lär människor att leva i enlighet med principerna sanning, medkänsla och tålamod. Alla utövare strävar efter att förbättra sin moral.

Förföljelsen är inte bara riktad mot Falun Gong. Den är en förolämpning mot själva idén om att leva ett moraliskt riktigt liv och har fört det kinesiska samhället till randen av en moralisk kollaps. Förföljelsen har varit en katastrof för hela den kinesiska nationen.

Och hur kan någon med samvetet i behåll stå på den kinesiska kommunistregimens sida, efter att den påtvingade organskörden från levande Falun Gong-utövare avslöjats? Förföljelsen måste upphöra!

Huang Kui emigrerade till USA år 2008. Han är ingenjör och bor och arbetar i Peoria, Illinois.

Läs artikeln på kinesiska.

Översatt från engelska.