Ett år utan "Made in China"
En kinesisk gågata. I Kina tillverkas mängder av produkter som fyller människors hem världen över. (Foto: Epoch Times Arkiv)


Efter att ha insett att hela hennes hem var fyllt av produkter tillverkade i Kina, bestämde sig Sara Bongiorni för att bojkotta alla kinesiska varor i ett år. När året gått skrev hon en bok om familjens nya vardagsbekymmer – att hitta produkter utan etiketten ”Made in China.”

– Leksakerna från julhelgen låg fortfarande utspridda över vardagsrumsgolvet. Jag började se efter varifrån sakerna kom, och jag insåg att de flesta var gjorda i Kina, säger Sara Bongiorni, författare till boken ”Ett år utan ”Made in China”: En familjs vardagsäventyr i den globala ekonomin.

– Efter att ha sett mig omkring började jag fatta att detta gäller de flesta sakerna i vårt hem. En idé slog mig då plötsligt – att det skulle vara intressant att se vad som hände om vi levde ett helt år utan att köpa någonting från Kina, jag ville se om det överhuvudtaget var möjligt, berättar Sara.

Full av nyfikenhet övertygade
Sara sin make Kevin att en årslång Made-in-China-bojkott skulle vara ett intressant experiment. Familjen startade testet den första januari 2005 och kom överens om att inte köpa något som tillverkats i Kina förrän nyårsdagen 2006.

– Det första vi råkade ut för var när vi skulle köpa nya gymnastikskor till vår son. Han ägde endast ett par skor vid den tiden, så jag tänkte att det är dags för honom att få ett par nya, säger Sara.

Efter flera veckors resultatlöst kontrollerande av etiketter kunde Sara slutligen hitta ett par skor till sonen, gjorda i Italien.

Med sig själv och familjen som huvudkaraktärer i boken berättar Sara på ett humoristiskt sätt om deras dagliga kamp med inköpen. Enkla aktiviteter såsom att hitta en kaffemaskin eller köpa högtidsdekorationer förvandlades ibland till ett sökande utan slut.

Hennes många prövningar bestod bland annat i att avhålla sin make, som hon kallar ”den svaga länken”, från att smyga in kinesiska produkter bakom hennes rygg, att komma överens med sin fyraårige son, vilken kommit på att de flesta leksaker är gjorda i Kina, och att föra diskussioner med släktingar och butiker.
Det som beskrivs i boken ger en syn på den globala ekonomin från en vanlig medborgares perspektiv.

Efter ett tag var familjen tvungna att göra en del undantag i bojkotten, till exempel när det gällde gåvor från vänner. Sara berättar att de flesta av deras vänner försökte undvika kinesisktillverkade produkter när de köpte gåvor. Ett undantag som hon skrattande minns, var den röda sovsäcken som hennes mamma köpte till deras son. Hennes mor hade använt en märkpenna för att ändra etiketten ”Made in China” till ”Made in Chile”.

Trots svårigheterna säger Sara att experimentet resulterade i att hon och hennes familj faktiskt sparade pengar.

– Anledningen var att det fanns en mängd saker som vi inte kunde köpa, så vi var helt enkelt tvungna att behålla pengarna i plånboken. Vi blev väldigt medvetna om hur vi spenderar våra pengar, säger Sara.

Efter att ha upptäckt att vissa typer av produkter helt enkelt inte görs utanför Kina, lovade Sara sina två barn att när bojkotten var över den första januari 2006, skulle de tillsammans gå till affären och köpa tre saker som de ville ha, utan att titta på etiketterna. De köpte ett par böcker och ett gosedjur.

– Jag höll mitt löfte, men jag måste erkänna att jag senare under dagen inte kunde låta bli att ta en titt på etiketterna. Det har verkligen blivit en vana, säger Sara.

Efter att ha fått den första kopian av sin bok berättade Sara att det första hon gjorde var att kolla var den hade tryckts.

– Jag blev lättad då jag såg att den var tryckt i USA. Jag är inte så smart att jag hade kunnat komma på någon bra förklaring om det skulle visa sig att den var tryckt i Kina, säger Sara och skrattar.

Originaltiteln på Sara Bongiornis bok är A Year Without ”Made in China”: One Family’s True Life Adventure in the Global Economy.

Översatt och bearbetad från originalartikel på engelska