Ett annat sätt att leva
De ovanliga(Foto:Åke Mokvist)


Fram till den 22/11 kan man på Smålands Museum i Växjö se premiärvisningen av Åke Mokvists utställning Guldkalvens baksida, vilken lyfter fram ämnet elöverkänslighet. Dessutom visas bilder från tidigare utställningar. Alla tar de upp olika teman men hänger ändå ihop i samlingsutställningen Ett annat sätt att leva.

Mest känd är Åke Mokvist för böckerna och utställningen om De Ovanliga men han har arbetat som fotograf i snart 50 år. De Ovanliga (1999) visar den inre styrka som krävs hos människor för att våga avvika och gå sin egen väg. Efter den kom Arktiskt Ljus (2004) och El Camino (2008).

Under pilgrimsvandringen, som dokumenteras i El Camino, upptäcker ”vanliga” människor att man faktiskt kan leva under enkla förhållanden. De kommer ifrån sitt vanliga liv ett tag och mår bättre av mindre saker och mer frihet.

Arne, en av De ovanliga, bryter upp från livet som lanthandlare vid 30 års ålder och köper sig en ångbåt. ”Jag höll på att få panik! Åren rusade iväg och jag tyckte att jag inte hann med någonting”.


Guldkalvens baksida (Foto:Åke Mokvist)

Guldkalvens baksida (Foto:Åke Mokvist)

I Guldkalvens baksida (2009) lyfts de elöverkänsliga fram, som allt oftare kallas för Sveriges miljöflyktingar. De gör sina val mer som ett måste än av lust. För att få känna sig något så när friska tvingas de leva vid sidan av samhället.

Ämnet är angeläget och vittnar som de andra utställningarna om den lilla men starka och envisa människan i förhållande till ett samhälle med starka kommersiella krafter.

Mer information om utställningen finns på www.smalandsmusem.se

<!– /* Font Definitions */ @font-face